Skaties, kāda izskatās tehnoloģiski advancētākā Ziemassvētku gastronomiskā performance (3)

300 dalībnieku, 9 metrus garš galds...
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Vīksna, Kristaps Liepa

Decembrī radošā apvienība “Skudras metropole” producentes Gundegas Skudriņas vadībā aizvadījusi daudzas tehnoloģiju vakariņas gastronomiskās performances, kurās piedalījušies aptuveni 300 dalībnieki. VEF radošajā kvartālā tika radīta īpaša Ziemassvētku un ziemas noskaņu atmosfēra, kuras centrā bija 9 m garš galds, no kura plūst piparkūku smarža, dūmi vai paceļas sniegoti kalni, kas ik mirkli rada kādas brīnumainas pārvērtības.

Ziemassvētku noskaņās radītās gastronomiskās performances jeb Citādu Ziemassvētku vakariņu radošo konceptu īstenoja dizainers un scenogrāfs Mārcis Ziemiņš, video projekcijas veidoja Gita Straustiņa un Lauris Kalniņš, muzikālo noformējumu radīja DJ Mareks Ameriks. Citādo vakariņu ēdienkarti veidoja un viesu garšas kārpiņas lutināja šefpavāri Māris Jansons un Raimonds Zommers.

Foto: Jānis Vīksna, Kristaps Liepa

Citādo Ziemassvētku vakariņu pamatā bija tas maģiskais brīnums, pēc kura cilvēki ilgojas, kad tuvojas gada izskaņa. Ierasts, ka gada ģimeniskākajos svētkos visi sēžas ap lielo galdu, bauda deviņus ēdienus un svin kopā būšanu. “Skudras metropole” šajā gastronomiskajā performancē to radīja 21. gs noskaņās, integrējot dažādas tehnoloģijas, programmas, aplikācijas utt. Cilvēki nokļuva it kā citā pasaulē, viņi ne tikai baudīja gardo maltīti un centās uzminēt unikālo ēdienu sastāvdaļas, bet ik pa laikam izbrīnā iepleta acis, vērojot, kādas brīnumainas pārvērtības notiek viņu acu priekšā – uz galda. Te pēkšņi no tā parādījās dūmi, citā mirklī ziemeļblāzma vai lielas sniegpārslas, kurās mīlīgi paslēpes spēlēja rūķi un ziemeļbrieži. No galda pacēlās balti sniegoti kalni vai pārslīdēja mirdzošs mēness. Un mirklis, kad klātesošajiem piezvanīja pats Ziemassvētku vecītis, ļaujot izteikt klusos sapņus un lūdzot padomu par dāvanām, bija īsts pārsteigums. Viesi pārsteigumā smējās, ieraugot sevi uz galda Snapchat aplikācijā kā rūķi, ziemeļbriedi vai Ziemassvētku vecīti. Lietojot tehnoloģijas visdažādākajās variācijās, tapa vēl nebijis pasākums Latvijā.

Foto: Jānis Vīksna, Kristaps Liepa

Cilvēku acu priekšā uz galda tapa virtuāla piparkūku mīkla, kas pārvērtās piparkūku Kraukšķīti, kurš dancoja pa galdu, bet gaisā pavīdēja piparkūku un kanēļa smarža. Neticami, bet tas viss tika radīts ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību, tika lutinātas apmeklētāju redzes, dzirdes, ožas, taustes un garšas maņas. Trīs stundu piedzīvojums aizlidoja nemanot, gluži kā gaisā aiztraucas Ziemassvētku vecīša kamanas ar dāvanām ikvienam pasaules iedzīvotājam.

Foto: Jānis Vīksna, Kristaps Liepa

Vakariņu kulminācija bija galds, kas pārvērtās sniegotās kalnu virsotnēs, dalībnieki izbaudīja šo ziemas atmosfēru, baudot karstu kafiju un veroties uz mirdzošajām kalnu smailēm. Brīnumainās vakariņas vēl ilgi paliks cilvēku prātos kā kaut kas unikāls, bet reizē ļoti vienkāršs, kas tāds, kas apvienoja 21.gs izgudrojumus, tehnoloģiju plašās iespējas, kas miksējas ar tradicionālajām Ziemassvētku parādībām, piešķirot vakariņām brīnumu un mīlestības devu vienlaicīgi.

"Tās nav vakariņas – tas ir piedzīvojums, kas palīdz noķert Ziemassvētku sajūtu pat tiem, kas vēl šogad nav ar to sastapušies. Dzirkstošais vīns milzīgā Ziemassvētku bumbā, krāšņas projekcijas mūzikas pavadībā, unikāls ēdienu pasniegšanas stils – tās ir tikai dažas no Gundegas Skudriņas izdomas pērlēm. Katrs ēdiens un dzēriens ir atrakcija, kas ieved šā pasākuma baudītāju arvien jaunās noskaņās. Trīs stundas paskrien nemanot. 

Foto: Jānis Vīksna, Kristaps Liepa

Visspilgtāk atmiņā noteikti palikusi došanās īpašā tumšā ar zaļas gaismas stariem pildītā istabā, kur viesiem tiek piešķirti kaklā karami ultravioletajā gaismā spīdoši dzērieni. Pēc to saņemšanas jādodas pie pavāriem, kuri pirms sēšanās pie svētku galda ciemiņus cienā ar mandarīnu putām, kas tiek uzliktas uz viesa plaukstas virspuses. Protams, pieminēšanas vērts noteikti ir arī pasākuma noslēgums, kas liek sajusties kā pašā ziemas spelgonī - galds pārvēršas par kalniem, apkārt lido dūraiņi un vakariņotājiem tiek pasniegta garda kafija," par piedzīvoto varam pastāstīt mēs paši, TVNET žurnāliste Elza Jēkabsone.

Radošā apvienība „Skudras metropole” organizē gan korporatīvus pasākumus, gan arī gastronomiskas performances. Gadu gaitā Latvijas iedzīvotājiem bijusi iespēja izbaudīt dažādas performances, pop up “Kafejnīcas ar noteikumiem” četras sērijas un citus mākslas un gastronomijas projektus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu