Polijas tiesa liek Vācijas ZDF maksāt kompensāciju par kara tematikas seriālu (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Armia Krajowa"
"Armia Krajowa" Foto: kadrs no seriāla

Polijas tiesa piektdien pieņēmusi spriedumu, liekot Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF maksāt kompensāciju un pārraidīt atvainošanos bijušajiem pretošanās kustības karotājiem, kas nekorekti atainoti seriālā par Otro pasaules karu.

Ar prasību saistībā ar seriālu "Mūsu mātes, mūsu tēvi" Krakovas tiesā bija vērsies pretošanās kustības "Armia Krajowa" veterāns Zbigņevs Radlovskis (Zbigniew Radłowski).

94 gadus vecais vīrs savulaik bijis ieslodzīts koncentrācijas nometnē un holokaustā glābis ebrejus, bet seriālā "Armia Krajowa" karotāji atainoti kā kaismīgi antisemīti. Šāds brīvības cīnītāju raksturojums izsaucis protestus Polijā.

"Tā kā filmā "Armia Krajowa" karavīri atainoti aplamā veidā, kas neatbilst patiesībai, tas tiešā veidā skar viņa (Radlovska) godu un cieņu," norādīja tiesnesis Kamils Gžesiks.

Tiesa lika ZDF un producēšanas kompānijai "UFA Fiction" maksāt Radlovskim 5000 eiro lielu kompensāciju, kā arī pārraidīt atvainošanos Vācijas un Polijas sabiedriskajās televīzijās.

ZDF solīja spriedumu pārsūdzēt, un pauda nožēlu, ka Krakovas tiesa "nav veltījusi pienācīgu uzmanību mākslinieciskajai brīvībai".

Raidorganizācija norādīja, ka tā jau 2013. gadā reaģējusi uz pārmetumiem par atsevišķām epizodēm un paskaidrojusi, ka "poļu personāžu atainojums nekādā veidā nav vēsturisko faktu nozīmes vai Vācijas atbildības mazināšana".

Seriālā atainota piecu jaunu vāciešu gaitas laikā starp 1941. un 1945. gadu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu