Līdz šim graudaugu sējumi pārziemojuši samērā veiksmīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lauku ainava ziemā
Lauku ainava ziemā Foto: Ieva Leiniša / LETA

Līdz šim graudaugu sējumi pārziemojuši samērā veiksmīgi, un arī tuvākajā laikā prognozētie laika apstākļi būtiskus draudus tiem nerada, aģentūrai LETA pauda aptaujāto lauksaimnieku pārstāvji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis sacīja, ka līdz šim graudaugu sējumi pārziemojuši veiksmīgi. Taču Zemgalē un Kurzemē ir nokusis tiem vēlamais sniegs un zeme vēl nav atkususi, bet uz lauka ir izveidojušās ūdens peļķes. Ja tās neuzsūksies zemē, gaisa temperatūrai pazeminoties peļķes var sasalt un vēlāk traumēt augu sakņu sistēmu.

Vienlaikus Balodis piebilda, ka liekais ūdens uz laukiem, visticamāk, tur nepaliks ilgi un iesūksies augsnē, jo zemes dziļākie slāņi pēc vasaras sausuma joprojām ir gatavi uzņemt ūdeni.

Pēc viņa sacītā, atlikušajā ziemā vēl viens risks augiem ir kailsals. Pozitīvi gan vērtējams, ka sinoptiķi tuvākajā laikā nesola tik zemas gaisa temperatūras, lai iestātos kailsals. Ja gaisa temperatūra nepārsniegs piecpadsmit grādus un būs neliela sniega kārta, tad augiem viss būs kārtībā, viņš sprieda.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs piebilda, ka Vidzemē un Latgalē, atšķirībā no Zemgales un Kurzemes, vēl ir sniegs, kas, visticamāk, tik drīz nenokusīs. Vēlams, lai sniegs neatkūst līdz tādam līmenim, ka izveidojas sniega putra uz laukiem. Pagaidām par to gan nekas neliecinot.

Graudkopības kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons sacīja, ka Vidzemē un Latgalē sniega kārta vēl sedz laukus. Taču, ja arī turpmākās dienas gaisa temperatūra nepazemināsies, sniegs nokusīs arī šajos reģionos. Tuvākās dažas dienas sinoptiķi solot siltu laiku, bet pēc tam būs atkal gaisa temperatūra pazemināties. Taču kopumā temperatūras svārstības ir minimālas un zemākā gaisa temperatūra nepārsniedz mīnuss desmit grādus, līdz ar to sējumi nav apdraudēti.

Jansons teica, ka tuvākajā laikā nav prognozējami tādi faktori, kas neļautu graudaugu sējumiem veiksmīgi pārziemot. Risks būtu tad, ja uznāktu kailsals vai, piemēram, krasas gaisa temperatūras, taču pagaidām sinoptiķi to nesola.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu