Latīņamerika tuvākajā desmitgadē varētu būt viens no stabilākajiem reģioniem ārvalstu investīcijām (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vīrietis ar portfeli.
Vīrietis ar portfeli. Foto: Lita Krone/LETA

Latīņamerika tuvākajā desmitgadē varētu būt viens no stabilākajiem, drošākajiem un dinamiskākajiem reģioniem ārvalstu investīcijām, jo īpaši tādām, kam ir Eiropas izcelsme, norādīts ārlietu ministra ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos 2018.gadā.

Sadaļā par Latvijas eksporta diversifikāciju skaidrots, ka, attīstoties ārējai tirdzniecībai Latīņamerikā, valstīm būs jākāpina produktivitāte, kas savukārt paver iespējas ES uzņēmumiem izglītības, tehnoloģiju un inovāciju, atjaunojamo enerģiju, ekonomikas digitalizācijas un infrastruktūru attīstības jomās.

Sadarbības intensitāte ar Latīņamerikas valstīm pieaug, ievērojot daudzu eksportētāju vēlmi palielināt pārdošanas apjomus ārējos tirgos, kā arī diversificēt produkcijas noieta ģeogrāfiju, uzsvērts ziņojumā. Latvijas kokrūpniecības, pārtikas ražošanas un IKT sektora uzņēmēji ir identificējuši vairākas šo nozaru sadarbības iespējas ar Latīņamerikas valstīm.

Ziņojumā vērsta uzmanība, ka ES-"Mercosur" valstu bloka Asociācijas nolīguma stāšanās spēkā nākotnē atvieglos sadarbību ar Argentīnu, Brazīliju, Paragvaju un Urugvaju. Tas saskan ar ES Globālajā stratēģijā minēto ES mērķi attīstīt sadarbību paplašinātajā transatlantiskajā telpā - ASV, ES un Latīņamerika. Pēc līguma ar "Mercosur" parakstīšanas plānoti pasākumi Latvijas uzņēmējiem, lai informētu par biznesa iespējām "Mercosur" valstīs, kā arī par līguma sniegtajām priekšrocībām. Lai attīstītu Latvijas diplomātisko pārstāvniecību reģionā, tiek apsvērta vēstniecības atvēršana Brazīlijā, minēts Ārlietu ministrijas (ĀM) publicētajā ziņojumā.

Ievērojot Latvijas tautsaimniecības transformācijas procesu virzienā uz ekonomikas modeli, ko raksturo inovācijas un augstākas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu radīšana, Latvijas augstākās amatpersonas, ministrijas, nozaru asociācijas un citas iesaistītās puses lielu uzmanību veltījušas Latvijas valdības "Datos balstītas sabiedrības" (Data Driven Nation) koncepta iedzīvināšanai un uz to balstīto jauno ideju popularizēšanai ārvalstīs, teikts ziņojumā.

"Pozicionējot Latviju kā vienu no nozīmīgākajiem Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas spēlētājiem, ir aktīvi strādāts pie Latvijas piedāvāto iespēju popularizēšanas pasaules mērogā, ko apliecina arī septembrī notikušais pirmais Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forums. Aizvien pieaugošais informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sektora īpatsvars pasaulē, padara šo par vienu no Latvijas ārējās ekonomiskās politikas attīstības mērķiem vidējā un ilgtermiņā," uzsvērts ministra ziņojumā.

Dokumentā aprakstīts arī politiskais dialogs ar Japānu, Ķīnu (16+1 formāts), Dienvidkoreju, Indiju un citām strauji augošām Āzijas un Persijas līča ekonomikām.

Norādīts, ka Latvijas un Japānas attiecības ir sasniegušu labu politisko līmeni, ko apliecina intensīvā augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, kuras paver ceļu pragmatiskai ekonomiskai sadarbībai, atklājot jaunus sadarbības virzienus stratēģiskajās sadarbības jomās - farmācija, transports un loģistika, tūrisms, informācijas tehnoloģijas, kokrūpniecība un mežu pārvaldība.

Ciešāka sadarbība kļūstot arī ar Dienvidkoreju, ko apliecina pirmā Latvijas Valsts prezidenta un Latvijas uzņēmēju delegācijas vizīte 2018.gada sākumā. Divpusējā dialoga ietvaros intensificējas savstarpējā tirdzniecība, kā arī notiek aktīvs dialogs par tiešo avioreisu iespējamību starp Latviju un Koreju, kas labvēlīgi iespaidotu tūrisma plūsmu. 2019.gadā Seulā notiks pirmā Korejas - Baltijas valstu ekonomiskās komitejas tikšanās.

Nemainīgi augsta ir interese par Ķīnu - tirdzniecības veicināšana, sadarbības attīstība transporta un loģistikas, kā arī tūrisma jomā ir ekonomiskās sadarbības prioritātes, ko atbalsta Latvijas valdība, nodrošinot visaugstākā līmeņa politisko dialogu. 2019.gada pavasarī Latvija piedalīsies 16+1 samitā Horvātijā, kur galvenā tēma būs savienojamība, savukārt oktobrī Latvija notiks augsta līmeņa 16+1 konference par tūrismu. Latvija aktīvi darbojas transporta un loģistikas jomā, koordinējot 16+1 Loģistikas sekretariāta darbu, teikts ziņojumā.

Tāpat pēdējā gada laikā Latvija ir piedzīvojusi augsta līmeņa politiskā dialoga intensificēšanos ar nemainīgi nozīmīgu Latvijas tirdzniecības partneri - Indiju, kā prioritāti izvirzot sadarbību tranzīta un loģistikas nozarē. Indija ir viens no globālās tehnoloģiju attīstības epicentriem gan šobrīd, gan nākotnē. Latvijas interesēs ir stiprināt šo sadarbības jomu. 2019.gada februāra beigās Indijā notiks Indijas - ES biznesa samits, kura tēma būs inovācijas un jaunuzņēmumi. Tā būs iespēja Latvijai prezentēt savus sasniegumus, kā arī uzņēmumiem veidot biznesa kontaktus.

Savukārt līdz ar ES un Vjetnamas un Singapūras tirdzniecības līgumu parakstīšanu Ārlietu ministrija kopā ar uzņēmējiem strādās pie šo līgumu potenciāla izpētes gan tirdzniecības veicināšanas, gan investīciju piesaistīšanas kontekstā.

Aktualitāti Latvijas uzņēmēju vidū nezaudē arī Līča valstu reģions. Eksportētāji, īpaši pārtikas ražotāji, pakāpeniski kāpina savu kapacitāti Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), arī Saūda Arābijas un kaimiņvalstu tirgos. Sagaidāms, ka Latvijas valdības lēmums par dalību starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai", kuras apakštēmas ir ilgtspēja, iespēja un mobilitāte, palīdzēs Latvijas un AAE ekonomiskajām attiecībām kļūt vēl fokusētākām un vērstām uz konkrētiem sadarbības projektiem, kā arī palīdzēs vairot Latvijas atpazīstamību reģionā.

Norādīts, ka izstādei ir liels potenciāls un augsta uzņēmēju interese, un tiek sagaidīts, ka izstādi apmeklēs ap 25 miljoni viesu. Jau šobrīd "Expo Live" fonds ir investējis Latvijas jaunuzņēmumā, tādā veidā sniedzot pienesumu Latvijas ekonomikas izaugsmei, uzsvēris ārlietu ministrs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu