Inteliģenta poproka dziesmas, ko, iespējams, esi palaidis garām

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džons Meiers
Džons Meiers Foto: kadrs no video

Mūsdienās jauna albuma izdošana jau pēc nedēļas ir "vecas ziņas", jo plašajās mūzikas straumēšanas servisu ārēs par klausītāju uzmanību cīnās ne tikai jaunie mūziķi, bet arī klasiķi, kuru diskogrāfijas brīvi pieejamas tīmeklī. Ne velti pēkšņi atkal populāra kļuvusi, piemēram, grupas "Toto" dziesma "Africa", kurai ar 2018. gadu nav īpaši liela sakara. Ir daudzi līdzīgi piemēri. Skaidrs, ka visam jaunajam mūzikā spēj izsekot labi ja tikai profesionāli mūzikas kritiķi, kuriem mūzikas vētīšana ir ikdienas darbs. Arī manā dziesmu sarakstā 2018. gadā iekļuvušas vairākas interesantas poproka pērlītes, kuras nav plaši rezonējušas. Ja dalītu pa žanriem, tad savs top5 būtu gan indie, gan roka, gan R&B lauciņos, bet šajā atskatā - četras lieliskas inteliģenta poproka dziesmas, ko, iespējams, esat palaiduši garām.

Turin Brakes "Lost in the Woods"

Skaidrs, ka 11 tūkstoši skatījumu vietnē "Youtube" klipam ("Lost in the Woods"), kas izdots vēl aprīlī ir smieklīgi maz. Par britu grupu "Turin Brakes" jau rakstīju gada sākumā publicētajā rakstā "10 nedaudz piemirstas grupas, kuras šogad izdevušas jaunus albumus", blakus "Editors", "The Wombats", "Franz Ferdinand" u.c. savulaik A klases britu rokgrupām. Laiki mainās. "Turin Brakes" spēj uzģenerēt mazāk skatījumu nekā "Apvedceļš", taču tas nenozīmē, ka grupa ir kļuvusi slikta. Nē, ar mūziku viss ir kārtībā, mainījusies ir pasaule. "Lost in the Woods" ir viena no, manuprāt, gada simpātiskākajām poproka melodijām. 

«Turin Brakes» nekad nav bijusi supergrupa, taču britu puišu Olija Naita (Olly Knights) un Geila Paradžanjana (Gale Paridjanian) spilgtais iznāciens gadu tūkstoša sākumā ar «The Optimist LP» nodrošināja viņiem nomināciju prestižajai «Mercury» balvai un daudzus post-«Radiohead» ēras fanus. Tieši abu dziesmu autoru akustisko ģitāru saspēle, emocionālais dziedājums un atrašanās pareizajā vietā un laikā (akustiskā folk renesanse) arī garantēja pirmos lielos panākumus.

Belle and Sebastian "Poor Boy"

Glāzgovas «Belle & Sebastian» ar tās līderi Stjuartu Mērdoku (Stuart Murdoch) priekšgalā šogad izdeva trīs mazo albumu apkopojumu "How to Solve Our Human Problems". Viena no šās izlases skaistākajām dziesmām ir šī - "Poor Boy".

Lenny Kravitz "Low"

Lenijs Kravics ik pa laikam spēj iepriecināt ar kādu spilgtu singlu, diemžēl noturēt uzmanību visa albuma garumā viņam kļūst arvien grūtāk. "Low" no šogad izdotā kārtējā pablāvā albuma "Raise Vibration" izceļas ar to, ka tajā iestrādāta popmūzikas karaļa Maikla Džeksona balss. Abi 2011. gadā strādājuši kopā studijā ar Džeksona albumu "Invincible". Slavenais Džeksona firmas izsauciens "Hou!" ierakstīts un glabājies Kravica studijas arhīvos, līdz šogad iestrādāts šajā dziesmā. 

John Mayer "New Light"

41 gadu vecais amerikāņu mūziķis Džons Meiers šogad iepriecinājis ar gaumīgu "baltā soula" singlu un asprātīgu video. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu