"Apple" sāk ražot automašīnas un magnētiskā vētra nodara divu triljonu zaudējumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Dānijas investīciju banka "Saxo Bank" izveidojusi sarakstu ar "šokējošākajām" ekonomikas prognozēm 2019.gadam. Šo prognožu piepildīšanās varētu radīt ievērojamu ietekmi uz globālo ekonomiku un finanšu tirgiem. "Saxo Bank" gan uzsver, ka tās neparasto paredzējumu piepildīšanās uzskatāma par maz ticamu, tāpēc tie nav iekļauti bankas oficiālajās prognozēs 2019.gadam. Tīmekļa medijs "Meduza" izvēlējies piecas interesantākās bankas prognozes.

"Apple" pārņem "Tesla" un sāk darbību autobūves tirgū 

ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple" varētu nonākt pie secinājuma, kā tā pašreizējie produkti nespēs ilgtermiņā nodrošināt uzņēmuma tirgus kapitalizācijas palielināšanos. Tādējādi "Apple" varētu izšķirties par darbības sākšanas autobūves tirgū, kuru arvien vairāk tiek ieviestas dažādas informācijas tehnoloģijas

"Apple" rīcībā ir pietiekams finansiālais nodrošinājums, lai pārņemtu elektrisko automašīnu un tehnoloģiju kompāniju "Tesla". Šāds darījums varētu būt izdevīgs arī uzņēmumam "Tesla", ko pēdējos gados nomoka finansiālas problēmas. 

"Apple" iespaidīgie resursi palīdzētu "Tesla" īstenot dzīvē visas uzņēmuma dārgās un ambiciozās idejas, tam tādējādi kļūstot par vienu no nākotnes autobūves industrijas dominējošajiem spēkiem. 

Triljonu vērtā magnētiskā vētra 

Sākoties jaunam Saules aktivitātes ciklam, uz Saules šogad varētu notikt iespaidīga magnētiskā vērta, kuras sekas varētu būt jūtamas arī uz zemes. Šī vētra varētu sabojāt lielāko daļu satelītu, kas atrodas virs Zemes ziemeļu puslodes, tādējādi radot haosu gan loģistikas un tūrisma, gan arī enerģētikas sektorā. Saskaņā ar pesimistiskāko scenāriju, magnētiskās vētras kaitējums globālajai ekonomikai varētu būt mērāms divos triljonos ASV dolāru. 

SVF un PB pārtrauc IKP datu apkopošanu 

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Pasaules Banka (PB) varētu paziņot, ka abu organizāciju ekonomisti pārtrauc apkopot datus par valstu iekšzemes kopproduktu (IKP) kā galveno pasaules valstu ekonomiskās aktivitātes rādītāju. 

 Šāds lēmums būtu skaidrojams ar to, ka IKP koncepcija ir novecojusi un vairs nevar izmērīt klimata izmaiņu un dažādu augsto tehnoloģiju pakalpojumu ietekmi uz ekonomiku. 

Tā vietā PB un SVF kā galveno ekonomiskās aktivitātes mērītāju varētu izmantot darbaspēka produktivitāti. 

Globāla transporta nodokļa ieviešana izraisa cenu kāpumu 

Globālās sasilšanas dēļ starptautiskā sabiedrība varētu pārskatīt nodokļu privilēģijas, kas saskaņā ar 1944.gada Čikāgas konvenciju tika piešķirtas starptautiskās aviācijas un kuģniecības nozarēm. 

Piekrītot lielākajām kaitīgo emisiju radītājām  - ASV un Ķīnai - tiks ieviests globāls transporta nodoklis 50 ASV dolāru apmērā par katru radīto oglekļa dioksīda emisiju tonnu. 

Šis nodoklis izraisīs aviopārvadājumu un kuģniecības pakalpojumu cenu pieaugumu, negatīvi ietekmējot arī globālās rūpniecības un tirdzniecības nozares. 

Vācijā recesija 

Elektrisko automašīnu popularitātes kāpums pēdējo gadu laikā ir negatīvi ietekmējis Vācijas autobūves sektoru, kas ir viena no nozīmīgākajam Vācijas ekonomikas nozarēm. 

Vācijas autoražotāji ar novēlošanos reaģējuši uz augošo pieprasījumu pēc elektrisko automašīnu tehnoloģijām. 

Tā rezultātā Vācijas autobūves nozare 2019.gadā varētu nepiedzīvot izaugsmi, un tā rezultātā visa Vācijas ekonomika šā gada trešajā ceturksnī varētu nonākt recesijā. 

Korporatīvo obligāciju tirgus krituma trieciens "Netflix"

Pēdējos gados dažādas grūtības pārdzīvojošais ASV konglomerāts "General Electric" 2019.gadā varētu pilnīgi zaudēt investoru uzticību un sākt bankrota procedūru. 

Šis pavērsiens izraisīs domino efektu korporatīvo obligāciju tirgū ASV, radot vispārēju neuzticēšanās stāvokli, kas negatīvi ietekmēs arī tādus progresīvus izklaides industrijas uzņēmumus kā "Netflix" - uzņēmuma lielo parādsaistību dēļ investori varētu atteikties veikt tajā jaunus ieguldījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu