KNAB: Koruptīvi noziegumi kļūst izsmalcinātāki un tajos iesaista augstas klases speciālistus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban koruptīvi noziegumi kļūst izsmalcinātāki un tajos arvien biežāk piesaista augstas klases speciālistus, turklāt prognozējams, ka 2019.gadā Latvijā korupcijas riski saglabāsies augsti, atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB prakse liecina, ka arvien mazāk kukuļdošana novērojama klasiskajā formā. Praksē aizvien biežāk konstatējams, ka kukulis tiek "slēpts" aiz dažāda veida darījumiem.

Nozieguma veicēji aizvien biežāk piesaista augstas klases speciālistus, kas veic koruptīva rakstura nozieguma plānošanu un stratēģijas izstrādi. Līdz ar to secināms, ka koruptīva nozieguma paveikšanas formas kļūst izsmalcinātākas, rafinētākas, kas pastiprina šī nozieguma veida latento dabu.

Tāpat vērojama tendence, ka koruptīvos darījumos aktīvi iesaistās privātpersonas, kuras veic organizatoru, starpnieku un atbalstītāju funkcijas. Birojs arī secinājis, ka arvien biežāk koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem piemīt pārrobežu raksturs.

KNAB prognozē, ka 2019.gadā Latvijā korupcijas riski saglabāsies augsti, tomēr, raugoties ilgtermiņa perspektīvā, ir novērojams zināms uzlabojums, ko daļēji apliecina arī korupcijas uztveres indeksa pozitīvā dinamika.

KNAB uzsver, ka mērķtiecīgi strādā pie korupcijas risku novēršanas, ievērojamus resursus ieguldot prevencijas pasākumos, sabiedrības informēšanai un izglītošanai, kā arī nepieciešamo tiesību aktu izmaiņu izstrādei.

Atbilstoši KNAB pamatnostādnēm 2015.-2020.gadam un KNAB darbības stratēģijai 2018.-2019.gadam kā prioritārās jomas, kurām tiks pievērsta pastiprināta uzmanība ir koruptīvu noziegumu izskaušana tiesu varas institūcijās, publiskajos iepirkumos, veselības nozarē, būvniecības nozarē un Latvijas lielākajās pašvaldībās. Tāpat birojs turpinās pievērst uzmanību

partiju nelikumīgai finansēšanai, lai mazinātu naudas lomu politikā.

Jau ziņots, ka KNAB 2018.gadā vairākās skaļās krimināllietās aizturējis augsta ranga amatpersonas un ietekmīgus uzņēmējus, piemēram, Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu.

KNAB par aizdomās turētajiem atzinusi arī Saeimas deputātus Artusu Kaimiņu un Ati Zakatistovu lietā par nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu.

Tāpat nesen birojs veica vairāku personu aizturēšanas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksmes" iepirkumu lietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu