Eirozonas valstis pārtrauks €500 banknošu emitēšanu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Vairums eirozonas dalībvalstu nākamajā mēnesī pārtrauks laist apgrozībā 500 eiro banknotes saistībā ar bažām, ka tās bieži tiek izmantotas nelegālos skaidras naudas darījumos.

(Papildināta ziņa.)

"No 2019.gada 27.janvāra 17 no 19 eirozonas nacionālajām centrālajām bankām vairs neemitēs 500 eiro banknotes," norādīja Eiropas Centrālajā bankā (ECB).

Taču Austrija un Vācija turpinās šo banknošu drukāšanu līdz 26.aprīlim, tādējādi cenšoties nodrošināt netraucētu pāreju un saistībā ar loģistikas iemesliem, skaidroja ECB.

Tāpat bankā uzsvēra, ka apgrozībā esošās šī nomināla banknotes joprojām būs likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc tam, kad tiks pārtraukta jaunu banknošu laišana apgrozībā.

Arī Latvijas Bankā aģentūrai LETA norādīja, ka iedzīvotājiem nav jādodas mainīt 500 eiro banknotes. "Cilvēkiem un uzņēmējiem būtiski zināt, ka nekur nav jādodas, 500 eiro banknotes nav jāmaina, tās nezaudēs savu vērtību. Arī pēc tam, kad tiks pārtraukta šī nomināla eiro banknošu drukāšana un emisija, tās saglabās likumīga maksāšanas līdzekļa statusu, tās varēs izmantot uzkrājumiem un norēķinos. Nākotnē, ja tiks nolemts no šo banknošu izmantošanas apgrozībā atteikties, tās nezaudēs savu vērtību un tās mūžīgi, līdzīgi kā latus pret eiro, varēs apmainīt pret citu nominālu eiro naudas zīmēm," pauda Latvijas Bankā.

Tāpat Latvijas Bankā atzīmēja, ka par ieceri pārtraukt laist apgrozībā 500 eiro banknotes tika paziņots 2016.gada maijā, un toreiz šī nomināla banknotes veidoja 3% no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm pēc skaita un 27% pēc vērtības. Savukārt pašlaik šis īpatsvars ir samazinājies - 2018.gada novembrī apgrozībā bija aptuveni 521 miljons 500 eiro banknošu aptuveni 261 miljarda eiro vērtībā, un to īpatsvars bija 2,4% pēc skaita un 22% pēc vērtības. Pēc vērtības nozīmīgākās eirozonā kopumā ir 50 un 100 eiro banknotes, bet pēc skaita līderpozīcijās ar lielu atrāvienu ir 50 eiro banknotes, kam seko 20 eiro banknotes.

Vienlaikus Latvijā 2018.gadā 500 eiro banknošu īpatsvars kopējā Latvijas Bankas apgrozībā laisto banknošu skaitā bija 0,1%.

"Kopumā 500 eiro banknošu emisija Latvijā kopš eiro ieviešanas ir negatīva - tas nozīmē, ka centrālajā bankā no iedzīvotājiem, uzņēmējiem ar inkasācijas uzņēmumu un banku starpniecību ienāk vairāk 500 eiro banknošu, nekā tiek emitēts. 2018.gadā Latvijas Bankā atgriezās par 0,4 miljoniem 500 eiro banknošu vairāk, nekā tika laists apgrozībā. Tas liecina, ka Latvijā šāda nomināla banknotes pārsvarā tiek izmantotas kā uzkrāšanas līdzeklis un apgrozībā tās sastopamas ļoti reti. Tostarp šāda nomināla banknotes kā uzkrāšanas līdzeklis tika izmantotas arī pirms eiro ieviešanas," informēja Latvijas Bankā.

Latvijā, pēc Latvijas Bankas datiem, populārākās ir 50 (28% īpatsvars kopējā banknošu skaitā) un 20 un 10 eiro (pa 26%) banknotes.

ECB jau 2016.gada maijā paziņoja, ka pārtrauks laist apgrozībā 500 eiro banknotes, tajā laikā vēstot, ka to paredzēts darīt aptuveni 2018.gada beigās.

Pēc ECB statistikas datiem, 500 eiro banknotes veido 2,4% no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm, bet tās veido vairāk nekā 20% no visas apgrozībā esošo eiro banknošu vērtības.

500 eiro banknote ir lielākā eiro banknote pēc nominālvērtības. Nākamā vērtīgākā eiro naudaszīme ir 200 eiro banknote.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu