Krievija apsūdzējusi amerikāni spiegošanā. Ko viņš darīja Maskavā? (4)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krievijā par spiegošanu aizturētais amerikānis Pols Vilans
Krievijā par spiegošanu aizturētais amerikānis Pols Vilans Foto: EPA/Scanpix

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) piektdien aizturēja ASV pilsoni, ko apsūdz spiegošanā. Aizturētā amerikāņa Pola Vilana ģimene paziņojusi, ka apsūdzībām netic un ka vīrietis uz Krieviju devies, lai apmeklētu kāzas, vēsta raidorganizācija BBC.

FDD apgalvo, ka vīrietis tika aizturēts "spiegošanas darbības" laikā, neatklājot precīzus aizturēšanas apstākļus. 

Krievijā aizturētā vīrieša dvīņubrālis Deivids Vilans tviterī raksta, ka Pols Vilans ar ģimeni neesot sazinājies kopš 28.decembra, kas viņam ir neraksturīgi. 

"Par viņa arestu mēs uzzinājām pirmdienas rītā, kad par to sāka ziņot mediji," norāda Deivids Vilans. "Esam sazinājušies ar pārstāvjiem Kongresā, ASV vēstniecību un Valsts departamentu. Mēs esam ļoti nobažījušies par viņa drošību un labklājību. Tas, ka viņš ir nevainīgs, nav apšaubāms. Mēs paļaujamies, ka tiks ievērotas viņa tiesības."

Vilans ir bijušais karavīrs un pēc tam strādājis policijā un privātajā apsardzē. Viņa nesenākā darba vieta ir automobiļu detaļu kompānija "BorgWarner".

Vilans Krievijā ieradās 22.decembrī, lai kā viesis Maskavā apmeklētu bijušā kolēģa kāzas ar Krievijas pilsoni. Pēc tam viņš bija plānojis doties uz Sanktpēterburgu. Vīrietis bija plānojis atgriezties ASV 6.janvārī.

Dvīņubrālis stāsta, ka Vilans kopš 2007.gada vairākas reizes esot pabijis Krievijā - gan darba darīšanās, gan kā tūrists. 

"Nevaru iedomāties, ka kāds ar darba pieredzi policijā, kurš ir bijušais ASV jūras spēku karavīrs un pašlaik strādā korporatīvajā apsardzē, lieliski pārzinot ceļojumu riskus, būtu pārkāpis likumus - un vēl jo vairāk tādus likumus, kas saistīti ar spiegošanu," norāda Deivids Vilans.

Krievijas un rietumvalstu attiecības pēdējā laikā pasliktinājuši vairāki spiegu skandāli, īpaši Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentu mēģinājums Lielbritānijā noindēt bijušo Krievijas dubultaģentu Sergejam Skripaļu un viņa meitu Jūliju.

Vašingtona apsūdz Maskavu par jaukšanos 2016.gadā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās, bet šovasar Amerikas Savienotajās Valstīs tika aizturēta Krievijas pilsone Marija Butina, kas tiek apsūdzēta, ka bez atbilstošas reģistrācijas darbojusies Krievijas interesēs kā ārvalsts aģente. Nesen viņa ASV tiesā parakstīja vienošanos par atzīšanos, kurā apliecināja, ka viņas darbības bijušas daļa no sazvērestības, lai nodibinātu neoficiālus kontaktus ar amerikāņiem, kas varētu ietekmēt ASV politiku.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins šomēnes apsūdzējis Rietumus centienos izmantot spiegošanas skandālus, lai "mēģinātu iedragāt Krievijas pieaugošo varenību".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu