Drošības dienests prognozē terorisma draudu līmeni Latvijā 2019. gadā (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts drošības dienests
Valsts drošības dienests Foto: Valsts drošības dienests

Pateicoties aktīvajai drošības dienestu darbībai, Eiropā pērn notika mazāk teroraktu, bet terorisma draudu līmenis Latvijā šogad nemainīsies un saglabāsies zems, informē Valsts drošības dienests (VDD), kas līdz gadumijai saucās Drošības policija.

Saistībā ar paaugstinātajiem terorisma draudiem Eiropas drošības dienesti 2018.gadā strādāja pastiprinātā režīmā, aktīvi īstenojot preventīvus pretterorisma pasākumus un savlaicīgi novēršot apdraudējumus.

Pateicoties aktīvajai drošības dienestu darbībai, Eiropā 2018.gadā notika mazāk teroraktu, nekā iepriekšējos gados. 2017. gadā notika 20 teroristu uzbrukumi, bet 2018. gadā - seši uzbrukumi. "Drošības dienestu novērsto uzbrukumu skaits ir vismaz divas reizes lielāks, kas liecina, ka kopējais terorisma draudu līmenis Eiropā nav mazinājies, un nav arī pazīmju, ka tas varētu notikt," norādīja VDD.

2018.gadā nozīmīgākos terorisma draudus Eiropas drošībai turpināja radīt islāmistu teroristu grupējums "Islāma valsts" un tā atbalstītāji. Kaut arī militārie zaudējumi apgrūtina grupējuma spējas plānot un veikt uzbrukumus Eiropā, "Islāma valsts" turpina veidot un izplatīt propagandas materiālus, lai mudinātu Eiropā dzīvojošos atbalstītājus veikt uzbrukumus savās mītnes zemēs, uzsver VDD.

VDD vērtējumā, nozīmīgus draudus Eiropas drošībai arī šogad radīja tā dēvētie solo teroristi jeb pašradikalizējušās personas, kuras tiešā veidā nav saistītas ar teroristu grupējumiem, taču ir iedvesmojušās no viņu paustajām idejām un darbojas vienatnē.

Eiropas valstīs notikušo, kā arī novērsto teroraktu analīze liecina, ka teroristi arvien biežāk izvēlas veikt primitīvus uzbrukumus, kuriem nav nepieciešama iepriekšēja sagatavošanās, galvenokārt izmantojot aukstos ieročus vai ar automašīnu ietriecoties cilvēku pūlī. Teroristu galvenie uzbrukuma mērķi nemainīgi ir cilvēku masveida pulcēšanās objekti un valsts tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Neskatoties uz "Islāma valsts" zaudētajām teritorijām Sīrijā un Irākā, VDD šā brīža analīze liecina, ka 2019.gadā terorisma draudi Eiropā saglabāsies līdzšinējā līmenī.

VDD norādīja, ka Latvijā nav konstatētas teroristu organizācijas, kā arī personas, kuras plānotu iesaistīties teroristiska rakstura aktivitātēs Latvijā. VDD vērtējumā nozīmīgākais terorisma draudu faktors ir saistīts ar vairāku Latvijas valsts piederīgo pievienošanos islāmistu teroristu grupējumam "Islāma valsts" un iesaistīšanos Sīrijā un Irākā notikušajā bruņotajā konfliktā. Šādu personu ietekme var veicināt atsevišķu vietējo musulmaņu radikalizēšanos, kā arī iesaistīšanos teroristiskās aktivitātēs.

Neskatoties uz paaugstinātiem terorisma draudiem vairākās Eiropas valstīs, VDD analīze liecina, ka terorisma draudu līmenis Latvijā 2019.gadā nemainīsies un saglabāsies zems.

Ņemot vērā pastāvošos riskus, VDD sadarbībā ar ārvalstu partneru dienestiem un kompetentajām institūcijām nacionālā līmenī turpinās īstenot virkni preventīvu pasākumu, lai savlaicīgi identificētu un novērstu teroristiska rakstura riskus.

Plašāku informāciju par terorisma draudu tendencēm būs pieejama VDD ikgadējā darbības pārskatā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu