Pieci interesantākie arheoloģiskie atklājumi, kas gaidāmi 2019. gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Khufu papiruss.
Khufu papiruss. Foto: Reuters / Scanpix

1400 aprakstītas plāksnītes no sen zudušas pilsētas Irākā, jauna informācija par noslēpumaino un lielo telpu Heopsa piramīdā un ar ornamentiem izrotāta Lieldienu ola, kas reiz piederējusi Krievijas cara ģimenei – tie ir tikai daži no arheoloģiskajiem atklājumiem, ko mēs varētu pieredzēt 2019. gadā.

Tukšums Heopsa piramīdā

2019. gadā mēs varētu beidzot sagaidīt jaunu informāciju par tukšo telpu, kas 2017. gadā tika atklāta Gīzas piramīdu kompleksa lielākajā Heopsa piramīdā. Garais gaitenis ved uz faraona Khufu sarkofāgu un ir 30 metru garš. Arheologi šo telpu atklāja 2017. gadā un atradumu aprakstīja pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

Tomēr joprojām nav skaidrs, vai šī telpa ir noslēgts koridors, kas reiz kalpojis strādniekiem, slepenas kapenes vai mazāku kambaru virkne.

Heopsa piramīdā Ēģiptē, kas ir viens no septiņiem pasaules brīnumiem, atklāta vēl viena plaša telpa
Heopsa piramīdā Ēģiptē, kas ir viens no septiņiem pasaules brīnumiem, atklāta vēl viena plaša telpa Foto: SCANPYRAMIDSMISSION HANDOUT / ScanPyramidsMission

Tukšo telpu zinātnieki atklāja, izmantojot infrasarkano staru termogrāfiju un miogrāfiju. Termogrāfija ir skenēšanas tehnika, kas uztver objektu izdalīto siltumu, savukārt miogrāfija uztver sīkas daļiņas mionus, kas rodas, kosmiskajiem stariem iekļūstot Zemes atmosfērā. Pēdējā no skenēšanas tehnikām tika izmantota, lai izpētītu slepenos tuneļus tā saucamajā Lauztajā piramīdā Dašurā.

Pašlaik norisinās aktīvi miogrāfijas testi, kas 2019. gadā varētu vainagoties ar ļoti interesantiem atklājumiem.

Jauna ala blakus Kumrānai

Jaunajā gadā mēs varētu piedzīvot arī jaunas alas atrašanu Jordānas Rietumkrastā, netālu no Kumrānas. Iespējams, tajā slēpsies vēl vairāki jauni tīstokļi. Jau ziņots, ka tuvējās alās atrasti vairāki tīstokļi, kas nodēvēti par Nāves jūras tīstokļiem. Tas ir tīstokļu komplekts, kas sastāv no 12 alās atrastiem 900 tekstu fragmentiem. Pētnieki uzskata, ka lielāko daļu šo tekstu sarakstījusi kāda tuksneša sekta.

Foto: AFP / Scanpix

Pētījumi, kas veikti gan 2017., gan 2018. gadā, liecina, ka netālu no Kumrānas varētu atrasties vēl viena ala, kurā, iespējams, atradīsies vēl vairāki tekstu fragmenti.

Plašs plāksnīšu krājums no sen zudušas pilsētas Irākā

2019. gadā ASV, iespējams, izdosies atklāt 1400 aprakstītas plāksnītes, kas tapušas zudušā Irākas pilsētā. Tās, iespējams, glabājas pie privāta kolekcionāra, kurš vēlējās palikt anonīms.

Foto: AFP / Scanpix

2018. gadā tika ziņots, ka no mazumtirdzniecības ķēdes “Hobby Lobby” konfiscēti vairāki artefakti, to skaitā arī 200 plāksnītes, kuru izcelsme ir zudusī Irākas pilsēta. Plāksnītes no šīs pilsētas bieži parādās antīko preču tirdzniecības vietās pēdējo gadu desmitu laikā, tomēr arheologiem nav zināma tās atrašanās vieta. Tomēr konfiscētajās plāksnītēs aprakstīta pilsēta, kas uzplaukusi pirms 4000 gadiem. Atliek cerēt, ka pārējās plāksnītes atklās vietu, kur šī senā pilsēta atradās.

Pazudusī cara Lieldienu ola

Starp 1885. un 1916. gadu juvelieru kompānija “Fabergé” cara ģimenei izgatavoja aptuveni 50 ar ornamentiem izrotātas Lieldienu olas. Pēc 1917. gada revolūcijas vairākas no šīm olām pazuda.

Foto: Wikimedia Commons

2017. gadā tika atklāti divi dokumenti, kuros minēts, ka no Krievijas un Turcijas 1991. un 1992. gadā uz ASV tika izsūtītas divas lielas kravas ar antīkiem mākslas priekšmetiem. Kopējā priekšmetu vērtība mūsdienās būtu 285 miljoni dolāru. Lai arī dokumentos nav minēts, kas tieši atradās kravā, tomēr iespējams, ka tajā atradās viena no pazudušajām Lieldienu olām. Pastāv neskaitāmas baumas, ka vairākas no šīm olām nokļuva privāto ASV kolekcionāru rokās. Iespējams, 2019. gadā pētnieki kādu no tām atradīs.

Khufu papirusi

2013. gadā arheologi, strādājot Džarfas ielejā pie Sarkanās jūras, atklāja papirusus, kas bija aptuveni 4500 gadu seni, tātad radīti faraona Khufu valdīšanas laikā. Pēc papirusu analīzes izrādījās, ka tie satur inspektora Merera piezīmju grāmatu. Merers vadīja Gīzas piramīdu un citu būvju konstrukcijas darbus Ēģiptē.

Foto: Reuters / Scanpix

Līdz šim tikai neliela daļa no šīs piezīmju grāmatas ir atšifrēta un izanalizēta, tomēr, pateicoties tai, arheologiem izdevās uzzināt vietu, no kurienes tika ņemti kaļķakmens bluķi piramīdu celtniecībai. Iespējams, 2019. gadā šī piezīmju grāmata atklās mums vēl kādus nozīmīgus noslēpumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu