Līdz "KPV LV" lēmumam politiķi atturīgi komentāros par galīgo valdības sastāvu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems.
Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems. Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz partijas "KPV LV" lēmumam politiķi atturīgi komentē galīgo valdības sastāvu, bet neoficiālās sarunās tiek pieļauts, ka četrām tā dēvētā valdības kodola partijām koalīcijā varētu pievienoties atsevišķi "KPV LV" deputāti.

Lielāka skaidrība par valdības sastāvu varētu būt ceturtdien, kad "KPV LV" frakcijas sēdē plkst.11 apspriedīs valdības veidošanu, kā arī lems, vai iesaistīties valdībā un nomainīt savu iekšlietu ministra amata kandidātu.

Politiķis Aldis Gobzems (KPV LV), pret kuru izteikti iebildumi kā "KPV LV" virzītu iekšlietu ministra amata kandidātu, izlēmis balsot pret "Jaunās Vienotības" (JV) vadītu valdību un partijas Saeimas frakcijas sēdē to aicinās darīt arī pārējos frakcijas deputātus, liecina politiķa iepriekš publicētais paziņojums sociālajā tīklā "Facebook".

Līdz ar to politiķi pieļauj, ka "KPV LV" nostāja varētu nebūt vienota un kāda daļa frakcijas varētu iesaistīties valdībā, bet daļa ne. Oficiālos komentāros gan parlamentārieši mudina sagaidīt "KPV LV" lēmumu un partiju sarunu rezultātus.

Vaicāta par politiskā spēka vienotību šajā jautājumā "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa aģentūrai LETA norādīja, ka tas ir jautājums par frakcijas disciplīnas ievērošanu. Viņa atturējās komentēt, kāds būs partijas deputātu lēmums.

JV politiķis Arvils Ašeradens aģentūrai LETA sacīja, ka pašlaik nekādu jaunu būtisku ziņu par valdības veidošanu nav, jo tiek gaidīts "KPV LV" lēmums. Ašeradens norādīja, ka rīt plkst.14 plānota četru partiju sanāksme, bet plkst.16 notiks JV valdes sēde.

"Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce norādīja, ka AP ir paudusi atbalstu pašreizējam JV Ministru prezidenta amata kandidātam Krišjānim Kariņam, tāpēc, ja no JV puses mainītos premjera amata pretendents, tad par atbalstu citam kandidātam AP būtu jāpieņem atsevišķs lēmums. Iepriekš JV pārstāvji norādīja, ka Kariņš paudis gatavību vadīt piecu partiju koalīciju, savukārt četru partiju koalīcija būtu jauna situācija, kurā būtu atkārtoti jāprasa kandidāta viedoklis par gatavību vadīt Ministru kabinetu ar mazāku atbalstu Saeimā.

Pūce arī sacīja, ka valdības veidošanā iesaistīto partiju sanāksme gaidāma 3.janvārī pēc partijas "KPV LV" frakcijas sēdes, kur minētā partija varētu lemt par to, vai pievienoties topošajai valdībai. Attiecībā uz valdības darāmajiem darbiem lielākā daļa jau ir apspriesta iepriekšējās valdības veidošanas sarunās un nākamais solis lielākoties ir šo ideju apkopošana, norādīja politiķis.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājs Jānis Bordāns arī uzskata, ka pašlaik primāri risināms ir jautājums par valdības galīgo sastāvu, bet pēc tam jāstrādā pie valdības rīcības plāna. Bordāns norādīja, ka "KPV LV" dalība koalīcijā vai nestrādāšanā valdībā ietekmētu arī atbildības jomu sadalījumu. Pēc tam, kad būs skaidrs valdības sastāvs, politiķiem jāstrādā pie valdības deklarācijas izveides, viņš uzsvēra.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Gaidis Bērziņš atgādināja, ka pašlaik politiķi ir vienojušies par četru partiju kodolu, tomēr joprojām cer, ka būs iespējama piecu partiju koalīciju. Tuvākajā laikā ir jānonāk līdz rīcībspējīgas valdības apstiprināšanai, uzsvēra politiķis. Arī VL-TB/LNNK ceturtdien, 3.janvārī, iecerēta valdes sēde, norādīja Bērziņš.

Kā ziņots, AP, JV, JKP un VL-TB/LNNK vienojušās 4.janvārī Vējonim piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu. Reizē politiskie spēki ir atvērti tam, ka koalīcijā piedalītos arī partija "KPV LV".

Partijas atbildi no "KPV LV" gaidīs līdz 3.janvārim.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu