Francijā aizturēts "dzelteno vestu" līderis

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas policija trešdien aizturēja un ievietoja apcietinājumā vienu no "dzelteno vestu" protestu kustības līderiem Ēriku Druē par to, ka viņš bija organizējis demonstrāciju Parīzes centrā, to nepiesakot, pavēstīja ziņu avots prokuratūrā.

Druē, kuram jau draud prāva par ieroča nēsāšanu, tika aizturēts, kad viņš devās uz Elizejas laukiem, informēja ziņu avots policijā.

Vairāki desmiti demonstrantu trešdienas vakarā bija sapulcējušies pie "McDonalds" restorāna Triumfa arkas tuvumā, gaidot Druē ierašanos.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Šo protestu dalībnieki ir vairākkārt iesaistījušies sadursmēs ar policiju Parīzē un citās Francijas lielpilsētās.

Druē pirmoreiz tika aizturēts decembrī, un viņam 5.jūnijā draud prāva par "aizliegta D kategorijas ieroča nēsāšanu", informēja ziņu avots tiesu aprindās.

Francijas kreiso radikāļu līderis un ass Makrona kritiķis Žans Liks Melanšons tvterī ierakstīja: "Ēriks Druē atkal aizturēts, kāpēc? Varas ļaunprātīga izmantošana. Politizēta policija uzbrūk un vajā dzelteno vestu kustības līderus."

Piekāpjoties protestētājiem, valdība sākotnēji paziņoja par atteikšanos no iecerētās degvielas nodokļa paaugstināšanas, bet decembra vidū Makrons paziņoja par minimālās algas paaugstināšanu un piekāpšanos arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem.

Kopš tā brīža protestu kustība ir sašķēlusies mērenajos, kas vēlas iesaistīties dialogā ar valdību, un radikāļos, kuri grib turpināt protestus. Demonstrāciju dalībnieku skaits ir samazinājies, tomēr tās turpinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu