Vējonis: partijai "KPV LV" neiet valdībā būtu bezatbildīgi. (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis būtu gatavs nominēt premjera amata kandidātu ar 50 parlamentāriešu atbalstu, tomēr divu nedēļu laikā viņam būtu jāpiedāvā redzējums vairākuma nodrošināšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Vējonis.

Prezidents atzina, ka nav apmierināts, jo janvāris sagaidīts bez jaunās valdības. Tomēr pēc aizvadītā gada pēdējām konsultācijām viņam esot daudz vairāk optimisma. Vējonis arī jūtot, ka mainās ievēlēto politiķu retorika.

Prezidents uzskata, ka partijai "KPV LV" neiet valdībā būtu bezatbildīgi. Viņš atgādināja, ka izskanējusi iespēja veidot valdību gan ar "KPV LV", gan bez šīs partijas. Tomēr tādā gadījumā jaunajai valdībai būtu 50 balsis.

Lai arī tas nav vairākums, tas ir vairāk nekā iepriekšējiem kandidātiem, vienlaikus atzina Vējonis. "Es varētu uzticēt šādam cilvēkam nomināciju, tomēr arī viņam divu nedēļu laikā būs jāpiedāvā redzējums par to, kā nodrošināt vairākumu un darāmos darbus," skaidroja prezidents.

Ja trešajā piegājienā partijām neizdosies vienoties par valdību, Vējonis pēc premjera amata kandidāta lūkošoties ārpus parlamenta. Vienlaikus viņš atzina, ka diskusijās ar partijām izskanējusi vēlme pēc kandidāta no to vidus, savukārt pretendentu "no ārpuses" tās īsti nav gatavas atbalstīt. "Šodien tām ir laba iespēja to pierādīt," viņš uzsvēra.

Prezidents vēl neesot uzrunājis nevienu bezpartejisku kandidātu, jo nav bijusi tāda vajadzība. "Idejas neapšaubāmi vienmēr ir. Nav jau tā, ka ideju nav," piebilda Vējonis.

Visbeidzot viņš uzsvēra, ka vienmēr galējais variants var būt Saeimas atlaišana, tomēr, viņaprāt, līdz šādam scenārijam nenonāksim.

Kā ziņots, "Jaunā Vienotība" (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī "Attīstībai/Par!" vienojušās 4.janvārī Valsts prezidentam piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu. Kā iespējamie premjera amata kandidāti tiek minēti Krišjānis Kariņš (JV) un Arvils Ašeradens (JV).

Šodien paredzētas vairākas sanāksmes, kurās politiķi spriedīs par topošo valdību, kā arī "KPV LV" frakcijas sēde, kurā partija varētu izšķirties par dalību valdībā.

Politiķis Aldis Gobzems (KPV LV), pret kuru izteikti iebildumi kā "KPV LV" virzītu iekšlietu ministra amata kandidātu, izlēmis balsot pret JV vadītu valdību un partijas Saeimas frakcijas sēdē to aicinās darīt arī pārējos frakcijas deputātus, liecina politiķa iepriekš publicētais paziņojums sociālajā tīklā "Facebook".

Līdz ar to politiķi pieļauj, ka "KPV LV" nostāja varētu nebūt vienota un kāda daļa frakcijas varētu iesaistīties valdībā, bet daļa ne. Oficiālos komentāros gan parlamentārieši mudina sagaidīt "KPV LV" lēmumu un partiju sarunu rezultātus.

Kopš 13.Saeimas vēlēšanām 6.oktobrī Vējonis valdības veidošanai ir nominējis divus cilvēkus - sākotnēji JKP līderi Jāni Bordānu, bet pēcāk "KPV LV" politiķi Gobzemu. Abu premjera amata kandidātu mēģinājumi izveidot valdību noslēdzās nesekmīgi.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu