Jaunie dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi būs spēkā divus gadus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Jaunie dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi būs spēkā divus gadus, šorīt intervijā Latvijas Radio teica "Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane.

Viņa atzīmēja, ka arī "Gaso" ir jauns uzņēmums, kas darbojies vienu gadu. Darbība jaunajos apstākļos ir testējama, un pēc diviem gadiem būs iespējams novērtēt jauno tarifu efektivitāti un ieguvumus.

Pētersone-Godmane atgādināja, ka līdz ar jaunajiem tarifiem maksimālais iespējamais sadales sistēmas tarifu pieaugums mājsaimniecībām ar fiksēto komponenti būs 2,14 eiro mēnesī ar pievienotās vērtības nodokli, savukārt tarifa mainīgā komponente visām lietotāju grupām samazināsies. Viņa norādīja, ka jaunie tarifi ievieš godīguma principu, jo tādējādi par pieslēgumiem, kas gāzi neizmanto, tomēr infrastruktūrā tiek uzturēti, nenākas maksāt pārējiem lietotājiem.

Pētersone-Godmane atklāja, ka Latvijā ir vairāk nekā 20 tūkstoši mājsaimniecību, kurām ir gāzes pieslēgums, taču gāzi tās neizmanto. Viņa aicināja mājsaimniecības izvērtēt pieslēguma nepieciešamību un no tā atteikties. Atslēgšanās no tīkla ir bez maksas, turklāt nepieciešamības gadījumā pieslēgumu jebkurā brīdi ir iespējams atjaunot.

"Gaso" valdes priekšsēdētāja tāpat aicināja lielos dabasgāzes patērētājus izvērtēt esošo pieslēgumu jaudu. Vēsturiski daļa uzņēmumu ir pieteikuši lielas slodzes, taču praktiski tās neizmanto. Jaunie tarifi paredz maksu par katru pieteikto slodzes vienību. Pētersone-Godmane pieļāva, ka lielie klienti par slodžu samazināšanu sāks domāt tad, kad saņems pirmos rēķinus pēc jaunā tarifa.

Jau vēstīts, ka no 1.janvāra stājās spēkā jaunie dabasgāzes sadales sistēmas operatora "Gaso" dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi.

Turpmāk maksājumu par dabasgāzes pakalpojumiem veidos divas daļas - fiksētā daļa un mainīgā daļa, kas būs atkarīga no patērētā dabasgāzes apmēra. Apstiprinātie tarifi ir sadalīti pa astoņām lietotāju grupām pēc patērētā dabasgāzes apmēra.

Maksa par patērēto dabasgāzes apmēru (mainīgā daļa) visām lietotāju grupām samazināsies, tostarp par 48,6% saruks maksa par patērēto apmēru mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, bet par 23,4% samazināsies maksa par patērēto apmēru mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei.

Vienlaikus tiks ieviests arī sezonālais tarifs, kas paredzēts tiem lietotājiem, kuri gāzi izmanto konkrētos mēnešos, piemēram, graudu kaltes.

Mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, fiksētā maksa turpmāk būs 1,77 eiro mēnesī, bet mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto apkurei, fiksētā maksa būs no 1,77 eiro mēnesī par jaudu līdz sešiem kubikmetriem stundā un līdz 6,64 eiro mēnesī par jaudu līdz 10 kubikmetriem stundā.

Vidējai mājsaimniecībai, kas dabasgāzi izmanto apkurei ar jaudu līdz sešiem kubikmetriem stundā, maksājums mēnesī par dabasgāzi samazināsies par 2,69 eiro. Savukārt vidējai mājsaimniecībai, kas dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, maksājums mēnesī par dabasgāzi pieaugs par 1,35 eiro.

AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmums "Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. Kompānija "Gaso" darbu sāka 2017.gada 1.decembrī, bet 8.decembrī SPRK padome "Gaso" izsniedza licenci dabasgāzes sadalei. Licence komersantam izsniegta uz 20 gadiem - no 2017.gada 7.decembra līdz 2037.gada 6.decembrim.

"Gaso" pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, kuru veido 39,9 miljoni akciju viena eiro nominālvērtībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu