Ulmes vadītais Vides aizsardzības klubs kritizē ministru Gerhardu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Biedrība "Vides aizsardzības klubs" (VAK) ir nosūtījusi vēstuli Saeimas deputātiem un Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā pauž bažas par pašreizējo situāciju vides aizsardzības jomā Latvijā, informē VAK sabiedrisko attiecību konsultante Līga Kleina.

Biedrības vadītājs Arvīds Ulme vēstulē paudis, ka vides aizsardzības joma Latvijā jau gadiem ir pabērna lomā un, pēc viņa domām, šāda situācija ir radusies ne bez vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) informētības.

"Latvija strauji zaudē vēl atlikušās izcilākās dabas vērtības - tai skaitā Eiropas Savienības (ES) nozīmes īpaši sargājamās dabas vērtības - purvi, zālāji, ūdeņi, meži -, kas pārstāv Latvijas ainavas dabiskāko un pirmatnējo daļu, kur 86% no dzīvotnēm ir nelabvēlīgā stāvoklī un daudzām tas turpina pasliktināties. Visnelabvēlīgākais stāvoklis konstatēts meža dzīvotņu grupā, kur pilnīgi visiem dzīvotņu veidiem tas novērtēts kā vissliktākais iespējamais," norādījis Ulme.

Viņaprāt, tikpat kritiskā situācijā esot arī Baltijas jūra, kas pašlaik ir viena no vispiesārņotākajām jūrām pasaulē un vistiešākajā veidā skar visu Latviju. "Mūsu jūras dzelmē guļ aptuveni 40 000 tonnas atkritumu, no kurām 13 000 tonnu ir ķīmiskās kaujas vielas. Ekologi brīdina, ka ķīmisko atkritumu apvalki 70 gadu laikā var būt sadalījušies un jūrā var ieplūst tūkstošiem tonnu dzīvībai bīstamu ķīmisko vielu," raksta vēstules autors.

Viņa ieskatā, atbildīgā ministrija nav darījusi pietiekami ne tikai vides problēmu mazināšanā, bet arī sabiedrības izglītošanā par šiem jautājumiem, jo situācijas uzlabošanā izšķiroša nozīme ir nevis tehnoloģijām, bet gan sabiedrības līdzdarbībai.

"Vispirms būtu jāveicina tieši radošo profesiju pārstāvju - visu veidu mākslinieku, mūziķu, dziesminieku, dzejnieku, rakstnieku un žurnālistu iesaistīšanās, rīkojot sabiedrību izglītojošas aktivitātes, akcijas, koncertus, izstādes mežā, skolēnu un studentu vides nometnes utt., nevis "naudas atmazgāšanas" konferences un seminārus. Lai to veiktu, vispirms jālikvidē līdz absurdam birokratizējies Vides aizsardzības fonds un tas jāpārvērš par vides entuziastiem draudzīgu iestādījumu," pārliecināts Ulme.

VAK vadība pauž cerību, ka jauno valdību veidojošās partijas spēs vienoties ar tādu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru, kuram vides jautājumi un problēmu mazināšana šajā jomā būs ilgtermiņa prioritāte. Tāpat biedrības pārstāvji vēlas, lai Valsts prezidents Vējonis, kurš savulaik bijis arī vides ministrs, aktīvi līdzdarbotos vides jautājumu aktualizēšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu