Lauvas privātajā zoodārzā un $10 miljonu vasarnīca. Narkobarona El Čapo greznais dzīvesveids (2)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kokaīna bums 90.gadu sākumā meksikāņu narkobaronam Hoakinam Gusmanam jeb El Čapo nesa pasakainu bagātību... Un tēriņus, kuru vērienu parastam cilvēkam ir grūti aptvert. Privātais zoodārzs, kurā mitinās dažādi lielie kaķi, desmit miljonus dolāru vērta vasarnīca un braucieni uz dārgām skaistumkopšanas procedūrām Šveicē - tā ir tikai daļa no dzīvesveida, ko Ņujorkas tiesā pērnā gada nogalē aprakstīja Gusmana bijušais sabiedrotais Migels Anhels Martiness. Divreiz no cietuma izbēgušais Gusmans tiek tiesāts par narkotiku kontrabandu, slepkavību pasūtīšanu un citiem nodarījumiem; pret viņu liecina vairāki bijušie "biznesa" partneri.

Martiness tiesai stāstīja, ka Gusmana vadītais Sinaloa kartelis esot ASV ievedis tonnām kokaīna, izmantojot pašu raktus pazemes tuneļus, autocisternas ar slepeniem nodalījumiem un pat viltotas čili piparu bundžas. Savukārt virzienā no ASV uz Meksiku aizplūda desmitiem miljoni dolāru, vēsta medijs "The Guardian".

Lielākā daļa naudas nonāca Meksikas pilsētā Tihuanā, uz kurieni Gusmans katru mēnesi sūtīja trīs savas privātās lidmašīnas. Katra lidmašīna atgriezās ar vidēji 10 miljoniem ASV dolāru.

Kartelim piederēja mājas, ko tas izmantoja kā naudas noliktavas. Karteļa darbinieki ar dolāru banknotēm piebāztiem ceļojumu koferiem devās uz Meksikas bankām un piekukuļoja to darbiniekus, lai varētu izmainīt amerikāņu valūtu pret peso, nesaņemot liekus jautājumus.

Gusmans savās privātajās lidmašīnās bruņotu apsargu pavadībā pārvietojās starp savām mājām dažādās Meksikas vietās. "Viņam bija pa mājai katrā jūrmalā," stāstīja Martiness, kurš kādreiz bija Gusmana tuvs draugs un uzticamākais asistents. "Viņam bija rančo katrā štatā."

Akapulko atradās Gusmana greznā vasarnīca, kurā narkobarons bija ierīkojis privāto zvērudārzu - iesēžoties "mazajā vilcieniņā", viesi varēja izbraukāt tā teritoriju un apskatīt tur dzīvojošos lauvas, tīģerus un panteras. Netālu bija pietauvota Gusmana jahta "Čapito".

Gusmana izdevumu vidū bija arī "četru līdz piecu" sieviešu uzturēšana, liecināja Martiness, tiesas zālē sēžot Gusmana sievai.

"Mums bija jāmaksā viņām visām," sacīja Martiness.

Nabadzībā uzaugušajam Gusmanam drīz vien iepatikās ceļošana. Viņš ar sabiedrotajiem izklaidējās Makao spēļu zālēs, bet Šveicē veica "celulārās jaunības procedūras". 

Taču ēnu pār skaisto dzīvošanu meta asiņainā cīņa par teritoriju ar konkurējošu narkokarteli.

Situācija uzkarsa tiktāl, ka otrs kartelis 90. gados uz Gvadalaharas lidostu nosūtīja pasūtījuma slepkavas ar uzdevumu nogalināt Gusmanu. Taču narkobarona vietā viņi noslepkavoja Romas katoļu baznīcas kardinālu, un Meksikas sabiedrības saniknojums noveda pie vērienīgas operācijas pret Gusmanu.

El Čapo 1993.gadā aizturēja, pirms viņam izdevās paslēpties Salvadorā.

2001.gadā Gusmans izbēga no Meksikas cietuma un bēguļoja vairāk nekā desmit gadus, līdz 2014.gadā narkobaronu atkal notvēra. Gadu vēlāk viņš otro reizi izbēga no ieslodzījuma.

2016.gadā Gusmanu notvēra trešo reizi. Meksikas varasiestādes narkobaronu izdeva ASV, kur viņu tagad tiesā. Gusmans noliedz vainu apsūdzībās par narkotiku kontrabandu. El Čapo advokāti apgalvo, ka neuzticami nelikumīgā narkotiku rūpala darboņi cenšoties Gusmanu "iegāzt" un paši tikt cauri sveikā.

Gusmana advokāts tiesai sacīja, ka Martiness neesot uzticams liecinieks, jo laikā, kad strādāja Gusmana labā, esot patērējis kokaīnu tādos daudzumos, ka tas esot radījis bojājumus viņa degunam. Martiness atzina, ka tolaik "diemžēl" esot lietojis līdz pat četriem gramiem kokaīna dienā, taču pēdējo 20 gadu laikā narkotikai neesot pieskāries. 

Novembrī Ņujorkā liecināja Sinaloa narkokarteļa bijušais galvenais "grāmatvedis" Hesuss Sambada, paverot priekškaru un ļaujot ieskatīties šā "biznesa" aizkulisēs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu