Sievietes Indijā izveido 620 kilometru dzīvo ķēdi, iestājoties par dzimumu līdztiesību

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Keralas štatā Indijā sievietes iestājas par dzimumu līdztiesību, izveidojot 620 kilometrus garu cilvēku ķēdi. Akciju ierosināja strīdi par lēmumu atcelt vēsturisku aizliegumu, kas liedza prominentā hinduistu templī ieiet sievietēm "menstruāciju vecumā". Pēc tā atcelšanas protestētāji uzbruka tempļa apmeklētājām, bet štata kreisi noskaņotā valdības koalīcija, reaģējot uz uzbrukumiem, organizē solidaritātes pasākumu - "sieviešu sienu", ziņo raidorganizācija BBC.

"Menstruāciju vecumā" tiek ieskaitītas sievietes un meitenes no desmit līdz 50 gadu vecumam.

Apmēram pieci miljoni sieviešu dažādās Keralas vietās sapulcējušās uz nacionālas nozīmes ceļiem, veidojot dzīvo ķēdi. Amatpersonas bija prognozējušas mazāku iesaisti - aptuveni trīs miljonus dalībnieču.

Kā norāda vietējās amatpersonas, akcijas mērķis ir iestāties pret dzimumu nevienlīdzību un radīt pretspēku labējām kustībām, kas atbalsta aizliegumu sievietēm reproduktīvajā vecumā ieiet Sabarimalas svētvietā.

Foto: AFP/SCANPIX

"Tas ir lielisks veids, kā parādīt, cik sievietēm ir liels spēks un kā mēs varam gan pašas apzināties savu spēku, gan arī atbalstīt cita citu. Protams, es atbalstu lēmumu atļaut visu vecumu sievietēm ieiet templī.

Es nedomāju, ka tradīcijām vai jebkāda veida vecmodīgumam būtu jābūt par šķērsli sievietēm. Tiem, kas lūdzas, pienākas iespēja to darīt," raidorganizācijai BBC stāsta gados jaunā demonstrante Kavita Dasa. 

"Sabarimala mūsdienās šeit nav galvenā problēma," uzskata Tanudža Batadri. "Es uzskatu, ka vīriešiem un sievietēm jābūt vienlīdzīgiem."

Augstākā tiesa lēmumu atcelt aizliegumu pamatoja ar to, ka tas pārkāpj dzimumu līdztiesību. Taču Indijas valdošā partija - nacionālistiskā Indijas Tautas partija - strīdas, ka šāds lēmums esot uzbrukums hinduistu vērtībām.

Hinduismā sievietes, kurām ir menstruācijas, uzskata par "netīrām" un liedz tām piedalīties reliģiskajos rituālos. Vairumā tempļu sievietes netiek ielaistas menstruāciju laikā, taču dažos - tai skaitā Sabarimalas templī - aizliegums attiecas uz visiem mūža gadiem, kad sievietēm ir menstruācijas.

Tempļa leģenda vēsta, ka hinduistu dievība Ajapans esot zvērējis ievērot celibātu, no kā radās aizliegums. 

Kopš aizlieguma atcelšanas pavisam nedaudzas sievietes mēģinājušas ieiet templī. Oktobrī divas sievietes sasniedza tempļa teritoriju, pirms tam vairāk nekā 100 policistu pavadībā noejot piecus kilometrus garo ceļu līdz svētnīcai. Policija pasargāja sievietes no agresīvajiem protestētājiem, kas viņām svieda ar akmeņiem. Taču galamērķi viņas tā arī nesasniedza - izcēlās konflikts ar protestētājiem, un sievietēm nācās pagriezties atpakaļ vien dažu metru attālumā no ieejas durvīm.

Pagājušogad veiktā pētījumā Indija tika atzīta par sievietēm visbīstamāko valsti pasaulē. Tur sievietēm ir visaugstākais risks saskarties ar seksuālu vardarbību un uzmākšanos, bīstamām kultūras tradīcijām, kā arī cilvēktirdzniecību, tostarp piespiedu darbu, seksa verdzību un paverdzināšanu mājās. 

Indija saņēma ļoti zemu novērtējumu visās pētījumā apskatītajās kategorijās: veselības aprūpe, kultūra un reliģija, neseksuālā vardarbība, seksuālā vardarbība, cilvēktirdzniecība un diskriminācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu