Ekonomists: Novembrī pieaudzis uzņēmumu kreditēšanas apjoms

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas bankas ēka
Latvijas bankas ēka Foto: Edijs Pālens/LETA

Novembrī Latvijā bija 30 mēnešos straujākais uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikuma kāpums, taču galvenokārt auga īstermiņa kredīti, Latvijas Bankas (LB) uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" informē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

"Pērnais novembris iezīmējās ar pēdējo 30 mēnešu laikā straujāko nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikuma kāpumu, tomēr galvenokārt auga īstermiņa kredīti. Savukārt pēdējo piecu mēnešu laikā lielākais un par 28% lielāks nekā iepriekšējā gada novembrī bija nefinanšu uzņēmumiem no jauna izsniegto kredītu apmērs," norāda Purviņš.

Tāpat viņš atzīmē, lai gan turpinājās mājsaimniecībām izsniegto mājokļa kredītu kāpums, mājsaimniecību kopējais kredītportfelis novembrī nedaudz saruka. Vienlaikus turpinājās ierastais mājsaimniecību noguldījumu kāpums, bet uzņēmumu līdzekļu atlikuma pieaugumu bankās noteica nebanku finanšu iestāžu uzkrājumu palielināšanās, kamēr nefinanšu uzņēmumu noguldījumi nedaudz saruka.

Nefinanšu uzņēmumiem izsniegto aizdevumu portfelis novembra beigās salīdzinājumā ar oktobra beigām pieauga par 1,5%, bet iekšzemes kredīti kopumā palielinājās par 0,6%, savukārt gada laikā bija kritums attiecīgi par 4,9% un 4,4%, kamēr izslēdzot banku sektora strukturālo pārmaiņu ietekmi, bija pieaugums par attiecīgi 1,1% un 1,2%. "To galvenokārt noteica būtisks uzņēmējiem izsniegto īstermiņa kredītu kāpums, kamēr mājokļa kredīti mājsaimniecībām auga vien nedaudz, bet patēriņa kredīti mazliet saruka," piebilst Purviņš.

Viņš arī informē, ka banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi novembrī palielinājās par 1,2%, mājsaimniecību noguldījumiem palielinoties par 1,1% un uzņēmumu noguldījumiem - par 1,5%.

"Latvijas Bankas skatījumu par ļoti mēreno kreditēšanas atkopšanos 2019.gadā pērnā novembra rādītāji nemaina, jo, dominējot jauniem īstermiņa kredītiem, ilgstošāks iespaids no novembra kreditēšanas kāpuma varētu neveidoties. Tomēr arī pesimismam nav pamata, jo neliels pieaugums bijis vērojams arī atsevišķos ilgtermiņa kreditēšanas segmentos, piemēram, mājokļa kreditēšanā," atzīmē Purviņš.

Latvijas Bankas dati liecina, ka 2018.gada novembra beigās Latvijas banku kopējā iekšzemes kredītportfeļa apmērs bija 11,906 miljardi eiro, savukārt iekšzemes noguldījumu atlikums bija 11,535 miljardi eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu