ECB: Aizdevumu izsniegšanas temps eirozonas privātajam sektoram novembrī saglabājies stabils

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izsniegto aizdevumu apjoms privātajam sektoram eirozonā pērn novembrī piedzīvojis kāpumu, kas bijis identisks ar oktobrī fiksēto pieaugumu, ceturtdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB).

Eirozonas banku aizdevumi mājsaimniecībām un uzņēmumiem kopā novembrī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, palielinājušies par 3,3%.

Banku aizdevumu apjoms ar finanšu nozari nesaistītiem uzņēmumiem eirozonā novembrī pieaudzis par 4%, salīdzinot ar 3,9% kāpumu oktobrī.

Tikmēr mājsaimniecībām izsniegto aizdevumu apjoms novembrī palielinājies par 3,3%, kas seko 3,2% pieaugumam oktobrī.

ECB noteiktās procentu likmes eirozonā ir rekordzemā līmenī, kā arī tā bankām piedāvā lētus aizdevumus un katru mēnesi iegādājas valdību un korporatīvos vērtspapīrus vairāku desmitu miljardu eiro apmērā.

Šie pasākumi paredzēti, lai reālajai ekonomikai nodrošinātu vairāk līdzekļu no finanšu sistēmas, veicinot ekonomikas izaugsmi un inflācijas pieaugumu līdz ECB noteiktajam mērķim aptuveni 2% apmērā.

ECB gan jūnijā nolēma no oktobra samazināt obligāciju uzpirkšanas apmēru no 30 miljardiem eiro līdz 15 miljardiem eiro mēnesī, bet decembra beigās šīs programmas īstenošana tika pārtraukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu