Kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt XIV: Ilūzija par ilūziju"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: “Viss, ko ļauj debesis” (1955)

LKA Rīgas Kino muzeja un kinoteātra “Splendid Palace” rīkotais kinolektorijs “Tas, ko tu nedrīksti nezināt” šogad norisināsies jau 14. reizi, šoreiz programmai dodot nosaukumu “Ilūzija pēc ilūzijas”. Lektorija pierastais formāts nemainīgs: 6 seansos tiks izrādītas kino vēsturē nozīmīgas filmas, pirms kurām būs ar filmas tematiku vai autoru saistīta lekcija. Lektorija norises laiks – no 2019. gada janvāra līdz martam.

Pirmais seanss norisināsies 9. janvārī: kinolektorija jauno sezonu atklās amerikāņu kino klasiķa Duglasa Sērka melodrāma “Viss, ko ļauj debesis” (1955), pirms filmas – kino kritiķes un zinātnieces Ditas Rietumas lekcija.

Melodrāmas žanra meistara Duglasa Sērka filma “Viss, ko ļauj debesis” aicina doties krāšņā kinematogrāfiskā ceļojumā, kurā patiesas emocijas saduras ar sava laika sabiedrības tradicionālajiem uzskatiem. Filmas galvenā varone Kerija Skota (lomā Džeina Vaimena) ir atraitne, kura dzīvo labi nodrošinātu dzīvi Amerikas austrumkrastā un kura beidzot ir gatava atgriezties sociālajā dzīvē pēc sēru perioda, pieminot mūžībā aizgājušo vīru. Kerijai ir divi pieauguši bērni, kuri ir jau pārcēlušies citur. Kerijai rodas jūtas pret viņas dārznieku – Ronu (Roks Hadsons), kura dzīve ir ļoti atšķirīga no Kerijai pierastās pasaules. Gan abu vecumu atšķirība, gan piederība dažādiem sociālajiem slāņiem rada šķēršļus attiecību attīstībai, kļūstot par pārbaudījumu abiem. Filma sākotnēji tika popularizēta kā “sieviešu filma”, uzsverot attiecību melodramatisko līniju, taču laika gaitā ir izkristalizējies, ka Amerikas sabiedrības precīzais attēlojums “Viss, ko ļauj debesis” uzrunā plašas sabiedrības grupas, kuras ir ieinteresētas kritiski paskatīties uz to, kas tiek pieņemts par normu.

Filma uzņemta ar Technicolor krāsu procesu, ļaujot filmas veidotājiem radīt papildu emocionalitāti ar krāšņa attēla palīdzību. Filmas ietekme jūtama arī ilgi pēc tās iznākšanas – tā bija viens no iedvesmas avotiem vācu jaunā kino autora Rainera Vernera Fasbindera filmas “Bailes saēd dvēseli” (Angst essen Seele auf, 1974) tapšanā (par kādas vācu sievietes un par viņu daudz jaunāka marokāņu imigranta attiecībām), amerikāņu neatkarīgā kino režisora Toda Heinsa filmas “Tālu no paradīzes” (Far From Heaven, 2002, kura vēsta par 1950. gadiem ASV mazpilsētā, kurā galvenā varone – Džulina Mūra notverta starp iesīkstējušiem sabiedrības uzskatiem un savu izvēli) sižetiskajā un vizuālajā risinājumā, kā arī citu autoru darbos.

Lektorija otrais seanss notiks 23. janvārī, kad tiks izrādīta latviešu dokumentālā kino klasika, joprojām aktuālā Jura Podnieka filma “Vai viegli būt jaunam?”, kas tiks demonstrēta oriģinālajā formātā no 35 mm filmu lentes. Pirms filmas – vēsturnieka Kaspara Zeļļa lekcija.

Visi seansi norisināsies kinoteātrī “Splendid Palace” (Elizabetes 61, Rīga), seansu sākums – plkst. 19.00.

Abonements uz visu lektorija ciklu vēl ir pieejams līdz pat pirmajam seansam! To ir iespējams iegādāties kinoteātra “Splendid Palace” kasēs un mājaslapā par īpaši draudzīgu un pazeminātu cenu – 25 EUR (skolēniem, studentiem un senioriem – 20 EUR). Kā arī tagad pieejamas individuālās biļetes uz katru seansu atsevišķi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu