Bankas krīze Itālijā: Populistu valdība nostādīta ļoti neērtā pozīcijā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Nopietnas problēmas piedzīvojusi viena no lielākajām Itālijas bankām “Banca Carige SpA”. Kontroli pār to uz nenoteiktu laiku pārņēmuši Eiropas Centrālās bankas administratori. Tikmēr Itālijas populistu valdība apsver banku stabilizēt ar nodokļu maksātāju naudu, vēsta “Bloomberg”.

“Banca Carige” jau ilgāku laiku piedzīvo finansiālās problēmas. Decembrī bankai neizdevās pārdot akcijas 400 miljonu eiro vērtībā. Tas bija glābšanas plāns, ko piedāvāja starptautiskie aizdevēji Itālijai, lai paglābtu banku no kraha, kā arī izvairītos no krīzes banku sektorā.

Trešdien no amatiem atkāpās bankas valdes locekļi, tieši tādēļ Eiropas Centrālā banka ir norīkojusi savus administratorus, kuri nenoteiktu laiku vadīs banku un mēģinās to stabilizēt.

Problēmas ar “Banca Carige” neērtā pozīcijā nostādījusi Itālijas populistu valdību, kurai ir jādomā, kā atrisināt radušos situāciju. Ja Eiropas Centrālā banka ir gatava risināt ekonomiskās problēmas, vicepremjeriem Luidži di Maio un Mateo Salvini jātiek galā ar politisko spiedienu.

Iepriekš di Maio un Salvini pauda, ka nevēlas iejaukties banku glābšanā, jo “tas, visticamāk, notiktu uz parasto itāļu rēķina”. Tomēr viņi apzinās, ka, ignorējot “Banca Carige” krīzi, var rasties nopietnas politiskas problēmas – bankā savu naudu noguldījuši daudzi Itālijas iedzīvotāji un tai pastiprinātu uzmanību pievērš arī starptautiskie kreditori.

Vēl decembra beigās, tiekoties ar investoriem, Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte uzsvēra: “Mēs nevēlamies vēl vienu banku krīzi, taču bankas glābšanā netiks ieguldīts pat viens eiro no nodokļu maksātāju naudas!”

Tomēr Itālijas populistu valdība meklē iespējas, kā glābt “Carige” banku, mēģinot to pārdot kādai lielākai bankai. Kā norāda itāļu ekonomisti -

ja arī izdosies atrast pircēju, Kontem savu solījumu turēt neizdosies, jo bankas pārdošanā būs jāizmanto arī nodokļu maksātāju nauda.

Itālijas medijs “Il Messaggero” piektdien vēsta, ka “Carige” banku varētu pārņemt valstij piederošā kompānija SGA, kas specializējas uzņēmumu ar sliktu kredītvēsturi pārvaldīšanā. Tiek vēstīts, ka “Banca Carige” ieguldījusi vairāk nekā 3,7 miljardu eiro apšaubāmos aizdevumos.

Decembrī “Carige” mēģināja pārdot akcijas vairāk nekā 400 miljonu eiro vērtībā, taču tas neizdevās. Jaunie bankas pārvaldītāji uzskata, ka tieši šī summa būtu ļāvusi bankai stabilizēt tās budžetu. Neskaidrā situācija, kas skārusi “Carige” banku, ietekmējusi arī akciju tirgu Itālijā, krītoties akciju vērtībai.

“Valdība vēlas teikt, ka viņiem izdosies aizsargāt noguldītāju un nelielo uzkrājēju tiesības, tajā pašā laikā neieguldot ne centa no nodokļu maksātāju līdzekļiem. Tomēr uzskatu, ka tas neizdosies un valdībai būs jāiegulda nodokļu maksātāju līdzekļi,” saka Milānas brokeru kompānijas “Marzotto SIM” vadītājs Džakopo Cečatelli.

Viņš uzskata, ka populistu vadītā valdība varētu darīt līdzīgi, kā 2017. gadā rīkojās iepriekšējā valdība.

Lai glābtu agrāk lielāko banku Itālijā “Intesa Sanpaolo”, iepriekšējā Itālijas valdība ieguldīja vairāk nekā piecus miljardus eiro no nodokļu maksātāju līdzekļiem. Par to iepriekšējā valdība tika kritizēta, un visskaļāk to darīja tieši esošā Itālijas valdība.

Itāļu finanšu analītiķi norāda, ka neatkarīgi no tā, kurš pārņems “Carige” banku, būs nepieciešams atbalsts arī no valsts līdzekļiem, un tas savukārt Itālijas valdību nostāda ļoti neērtā pozīcijā. Pagājušajā gadā, pēc uzvaras vēlēšanās “Pieczvaigžņu kustības” un “Līgas” pārstāvji solīja atteikties no banku uzraudzības režīma, lai pasargātu nodokļu maksātājus. Tomēr realitātē viss izvērtās citādāk – šie mērķi tomēr prasa ļoti lielus līdzekļus.

Itālijas populistu valdības rīcība jau atstājusi negatīvu iespaidu uz Itālijas finanšu sektoru – Eiropas Komisija noraidīja 2019. gada budžetu, jo tas neatbilda iepriekš noteiktajām vadlīnijām un paredzēja ļoti lielus tēriņus. Tomēr itāļu ekonomisti neparedz “ekonomiskās katastrofas tuvošanos” - “Banca Carige” krīze ir nopietna, bet, visticamāk, banka tiks glābta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu