Stoltenbergs: NATO daudzos veidos var atbildēt uz Krievijas raķešu līguma pārkāpumiem (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO ir daudz veidu, kā atbildēt, ja Krievija turpinās pārkāpt Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma (INF) līgumu ar ASV, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Krievijai tagad ir pēdējā iespēja," intervijā aģentūrai DPA sacīja Stoltenbergs. "Ja Krievija neatgriezīsies pie [līguma] ievērošanas, tad mums būs liela problēma."

"NATO ir daudzi potenciāli atbildes veidi," norādīja Stoltenbergs, sīkākas detaļas neatklājot. "Ja es sāktu spekulēt par dažādiem potenciāliem elementiem NATO atbildē, es sarežģītu situāciju padarītu vēl sarežģītāku."

Atbildot uz jautājumu, vai ASV varētu izvietot jaunas kodolraķetes Eiropā, slēdzot divpusējus līgumus ar tādām valstīm kā Polija, Stoltenbergs uzsvēra nepieciešamību vienoties par kopīgu rīcību.

Tomēr viņš skaidri neizslēdza iespēju, ka Eiropā varētu tikt izvietotas jaunas kodolraķetes.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

NATO ārlietu ministri decembra sākumā pieņēma paziņojumu par INF līgumu, kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INF līgumu, bet arī apdraudot eiroatlantisko drošību.

NATO ministru sanāksmes laikā ASV nāca klajā ar paziņojumu par INF līgumsaistību apturēšanu februāra sākumā, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz ilgstošajiem līguma pārkāpumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu