Kardināls no Vācijas vaino gejus pie seksuālās vardarbības katoļu baznīcā (1)

LETA/DPA/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Katoļu baznīcas kardināls Valters Brandmillers no Vācijas intervijā ziņu aģentūrai DPA noliedzis, ka seksuāla vardarbība būtu problēma katoļu baznīcā, apgalvojot, ka problēma ir geji nevis katoļu priesteri.

89 gadus vecais Brandmillers, kurš ir viena no redzamākajām figūrām katoļu baznīcā Vācijā, noraidīja plašos pierādījumus par nepilngadīgu personu seksuālu izmantošanu katoļu baznīcā.

Kardināls sacīja, ka publiskās debates par seksuālo vardarbību "aizmirst vai noklusē faktu, ka 80% seksuālu uzbrukumu gadījumu baznīcā skāruši jaunus puišus, nevis bērnus". Viņš piebilda, ka ir "statistiski pierādīts", ka pastāv saistība starp homoseksualitāti un seksuālu izmantošanu.

Aizstāvot katoļu baznīcu, Brandmillers apgalvoja, ka pavisam mazs skaits priesteru ir pastrādājuši seksuālus noziegumus.

Viņš arī apgalvoja, ka sabiedrība kopumā ir liekulīga, nosodot priesterus par seksuālu uzmākšanos.

"Tas, kas noticis baznīcā, nav nekas cits, kā tas, kas notiek sabiedrībā kopumā," sacīja Brandmillers.

Viņš pauda viedokli, ka dziļāka problēma ir pēdējās desmitgadēs arvien pieaugošā sabiedrības seksualizācija, piebilstot, ka "īstais skandāls ir tas, ka katoļu baznīca nav nošķīrusies no pārējās sabiedrības".

Konservatīvā laikraksta "Die Welt" redaktors Ulfs Pošarts kardināla izteikumus nodēvēja par "kaunpilnu veidu, kā relativizēt katoļu baznīcas vainu un apmelot homoseksuāļus".

Ziņojumā, kas tika publiskots pagājušajā gadā, teikts, ka kopš Otrā pasaules kara beigām līdz 2014.gadam 1670 priesteri seksuāli izmantojuši 3677 nepilngadīgas personas, galvenokārt zēnus. Pētnieki, kas sastādīja ziņojumu pēc baznīcas pasūtījuma, norādīja, ka celibāta zvērests kombinācijā ar nekontrolētu varu, kas piemīt daļai reliģisko līderu, ir saasinājis šo problēmu.

Brandmillers ir viens no asākajiem pāvesta Franciska kritiķiem konservatīvo garīdznieku aprindās Vatikānā. Viņš regulāri kritizē pāvestu par pārlieku pietuvināšanos modernajai morālei, un DPA sacīja, ka Francisks "nav pats Dievs".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu