Maskava prasa ASV skaidrot Krievijas pilsoņa aizturēšanu (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Krievija sestdien paziņoja, ka tā sagaida no Vašingtonas paskaidrojumus par kāda tās pilsoņa aizturēšanu, vienlaikus Maskava turpina turēt apcietinājumā ASV pilsoni, kas tiek turēts aizdomās par spiegošanu.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti 29.decembrī aizturējuši Krievijas pilsoni Dmitriju Makarenko Saipanā, ASV piederošā Klusā okeāna rietumdaļas salā, un pārveduši viņu uz Floridu, teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"1979.gadā dzimušais Makarenko ieradās Saipanā kopā ar sievu, nepilngadīgajiem bērniem un cienījama vecuma vecākiem. FIB darbinieki viņu aizturēja lidostā uzreiz pēc ierašanās," teikts paziņojumā.

Ministrija neprecizēja, kādas apsūdzības Makarenko izvirzītas, vien norādīja, ASV varasiestādes nav Maskavu informējušas par Krievijas pilsoņa aizturēšanu un ka Krievijas puse par to uzzinājusi tikai no aizturētā ģimenes.

Kā liecina informācija ASV federālajā aresta orderī, Makarenko nogādāts Floridā.

Makarenko 2017.gada jūnijā kopā ar Krievijas pilsoni Vladimiru Ņevidomiju tika apsūdzēts naudas atmazgāšanā un centienos bez atbilstošām atļaujām eksportēt aizsardzības jomas preces, kuru izplatīšana ir ierobežota, arī nakts redzamības tēmekļus.

Ņevidomijs kopš tā laika jau notiesāts, un viņam piespriesti 26 mēneši cietumā un trīs gadi likumsargu uzraudzībā.

Viens no augstākajiem Krievijas diplomātiem sestdien norādīja, ka Maskavā aizturētā ASV pilsoņa Pola Vilana lieta ir ļoti nopietna.

"Jautājums ir ļoti nopietns. Tas skar izlūkošanas darbību, pārkāpjot Krievijas likumus," ziņu aģentūrai "RIA Novosti" sacīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

Vilanam ir arī Lielbritānijas, Īrijas un Kanādas pilsonības, piektdien paziņoja amatpersonas.

48 gadus vecais amerikānis, kurš agrāk dienējis ASV jūras kājniekos, bet tagad strādā automašīnu rezerves daļu kompānijā ASV, tika aizturēts pagājušajā nedēļā Maskavā uz aizdomu pamata par spiegošanu.

Krievijas mediji ziņo, ka Vilans aizturēts Maskavas viesnīcā "Metropole" pēc tikšanās ar kādu krievu, kurš viņam nodevis zibatmiņu ar dažādu dienestu un iestāžu darbinieku vārdiem.

Vilana ģimenes locekļi apgalvo, ka viņš nav vainīgs un Maskavā ieradies, lai piedalītos drauga kāzās.

Krievijas un rietumvalstu attiecības pēdējā laikā pasliktinājuši vairāki spiegu skandāli, īpaši Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentu mēģinājums Lielbritānijā noindēt bijušo Krievijas dubultaģentu Sergejam Skripaļu un viņa meitu Jūliju.

Vašingtona apsūdz Maskavu par jaukšanos 2016.gadā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās, bet šovasar Savienotajās Valstīs tika aizturēta Krievijas pilsone Marija Butina, kas tiek apsūdzēta, ka bez atbilstošas reģistrācijas darbojusies Krievijas interesēs kā ārvalsts aģente. Nesen viņa ASV tiesā parakstīja vienošanos par atzīšanos, kurā apliecināja, ka viņas darbības bijušas daļa no sazvērestības, lai nodibinātu neoficiālus kontaktus ar amerikāņiem, kas varētu ietekmēt ASV politiku.

Eksperti pieļauj, ka Maskava cer apmainīt Vilanu pret Butinu vai kādu citu apcietinājumā ASV turētu Krievijas pilsoni.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu