Kā briti atklāja Solsberi uzbrucēju saistību ar Kremli un deva triecienu GRU (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Britu izlūkdienesti ir pārliecināti, ka "ir informēti par visu, ko vērts zināt" saistībā ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa slepkavības mēģinājumu Anglijas pilsētā Solsberi pagājušā gada martā. Briti uzskata, ka izjaukuši GRU autoritāšu ķēdi, kas stiepās līdz pat Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam un bija atbildīga par lēmumu uzbrukumā Skripaļam Lielbritānijas teritorijā izmantot ķīmisko ieroci, atsaucoties uz vairākiem informācijas avotiem, ziņo "The Telegraph". 

"Esam pārliecināti, ka esam informēti par visu, ko vērts zināt Solsberi lietā," norāda medija intervētais informācijas avots. "Pozīciju atgūšana Lielbritānijā prasīs GRU gadu desmitus."

GRU operācijās atklāti vairāki nolaidības un nekompetences gadījumi, piemēram, secīgu pasu numuru piešķiršana vairākiem aģentiem. Kad atklājās divu Solsberi incidentā iesaistīto aģentu identitātes, Lielbritānija un tās Rietumvalstu sabiedrotie varēja identificēt vairumu GRU aģentu, kuri bija devušies uz ārvalstīm īstenot slepenas operācijas.

Krievijas ārvalstu izlūku tīklus pamatīgi iedragāja Skripaļu incidentam sekojošā Krievijas spiegu izraidīšana no vēstniecībām Eiropā un ASV.

Krievijas ārējās izlūkošanas dienests SVR izmisīgi cenšas atjaunot savus aģentu tīklus Rietumos, apstiprināja "The Telegraph" informācijas avoti. Pēc Solsberi uzbrukuma dienesta direktors Sergejs Nariškins apgalvoja, ka tā esot "groteska provokācija, ko rupji iestudējuši britu un amerikāņu izlūkdienesti".

Britu amatpersonas ir pārliecinātas, ka 23 no valsts izraidītie "diplomāti" lielākoties bija GRU un SVR aģenti.

Pretterorisma policija sadarbībā ar izlūkdienestiem restaurēja Skripaļa slepkavības mēģinājumu, izmantojot drošības kameru ierakstus bijušā dubultaģenta mājas tuvumā un datus par attiecīgajā laikā Lielbritānijā ieceļojušajiem ārvalstniekiem.

GRU aģenti ceļoja ar dokumentiem uz Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārda, bet vēlāk tika atklātas viņu patiesās identitātes. Vīrieši, kas uzdevās par vienkāršiem tūristiem un arhitektūras baudītājiem, izrādījās GRU aģenti Aleksandrs Miškins un Anatolijs Čepiga. Abi aģenti saņēmuši Krievijas varoņa nosaukumu - valsts augstāko apbalvojumu, ko pasniedz Putins. Tiek uzskatīts, ka Miškins un Čepiga apbalvoti par paveikto Ukrainā 2014.gadā.

Nopludinātie pasu dati, kuros norādīta GRU mītnes adrese, ļāva identificēt vēl apmēram 40 iespējamos Krievijas aģentus.

Britu un sabiedroto valstu izlūkdienesti ieguva papildus informāciju, kad Kremlis uz Nīderlandi nosūtīja vēl vienu aģentu komandu, kuras uzdevums bija uzlauzt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) izmeklēšanu par "Novičok" izmantošanu. GRU šūniņu aizturēja Nīderlandes izlūkdienesti, un tas ļāva identificēt 300 iespējamos aģentus un atklāja informāciju par militārā izlūkdienesta iekšējo darbību.

Aģenta Alekseja Moreņeca "Lada" automašīna bija reģistrēta GRU bāzes adresē Maskavā - tas ļāva izsekot vēl citiem tajā pašā adresē reģistrētajiem auto. "Varētu teikt, ka GRU šis ir bijis slikts gads," sacīja "The Telegraph" avots Lielbritānijas valdībā.

Miškina un Čepigas operācija ne vien nesasniedza mērķi nogalināt Skripaļu, bet noveda pie smagām sekām - simtiem GRU aģentu atmaskošanas un spiegu izraidīšanas no vēstniecībām vairākās valstīs, kā arī atklāja Krievijas mēģinājumus veikt kiberuzbrukumus OPCW un Pasaules antidopinga aģentūrai (WADA).

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu