Globālu ažiotāžu izraisa jaunietes mēģinājums aizbēgt no Saūda Arābijas (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

18 gadus veca jauniete no Saūda Arābijas nedēļas nogalē ģimenes ceļojuma laikā Kuveitā aizbēga no tuviniekiem. Atšķirībā no Saūda Arābijas Kuveitā sievietes var brīvi pārvietoties bez vīra vai vīriešu dzimuma radinieka pavadības. Rahafai Mohammedai al-Kununai izdevās lidmašīnā aizlidot uz Taizemi, taču viņas tālākais liktenis joprojām nav pilnīgi skaidrs.

(Papildināta ziņa.)

Al-Kununa bija plānojusi no Bangkokas lidostas izlidot tālāk uz Austrāliju, kur gatavojās lūgt patvērumu, vēsta raidorganizācija BBC.

Jauniete apgalvo, ka pēc nolaišanās Taizemē viņu esot pārtvēris vīrietis no Saūda Arābijas, solot palīdzēt. Taču solītās palīdzības vietā viņš atņēma jaunās sievietes pasi un nodeva viņu Taizemes migrācijas dienestam. Taizeme sākotnēji gatavojās al-Kununu nosūtīt uz Kuveitu pie ģimenes, taču pēc jaunietes saceltās ažiotāžas sociālajos tīklos Taizeme pirmdien paziņoja, ka jauniete netiks deportēta, jo pastāv bažas par viņas drošību.

Al-Kununa apgalvo, ka esot atteikusies no islāma, un baidās, ka atgriešanās gadījumā ģimene viņu nogalināšot. 

"Mani brāļi, ģimene un Saūda Arābijas vēstniecība gaidīs mani Kuveitā," ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja astoņpadsmitgadniece.

"Mana dzīvība ir briesmās. Ģimene draud mani nogalināt par vistriviālākajām lietām."

Al-Kununa ieslēgusies viesnīcas istabā Bangkokas lidostā un atsakās to pamest, kamēr nebūs tikusies ar ANO bēgļu aģentūru UNHCR. Aģentūras komunikācijas vadītāja pirmdien paziņoja, ka Taizemes varasiestādes atļāvušas aģentūras pārstāvjiem tikties ar al-Kununu.

"Viņa tagad ir pakļauta Taizemes likumdošanai, neviens cilvēks vai vēstniecība nevar piespiest viņu nekur doties. Mēs ar viņu runāsim un darīsim to, ko viņa lūgs," sacīja Taizemes imigrācijas policijas vadītājs Suračate Hakparns. "Tā kā viņa izbēga no nepatikšanām, lai lūgtu mūsu palīdzību, mēs nevienu nesūtīsim nāvē."

"Dzirdēju, ka ieradies mans tēvs, un tas mani satrauca un ļoti izbiedēja. Gribu doties uz citu valsti, kurā esmu lūgusi patvērumu," pirmdien tvītoja jauniete. "Bet es vismaz jūtos pasargāta UNHCR aizgādniecībā un pēc vienošanās ar Taizemes varasiestādēm. Es beidzot atguvu savu pasi."

Tvitera konta paroli al-Kununa uzticēja kādam draugam - gadījumā, ja viņa tiktu nosūtīta atpakaļ uz Saūda Arābiju.

"Es sociālajos tīklos dalījos ar savu stāstu un fotogrāfijām. Mans tēvs ir ļoti dusmīgs par to, ka tā izdarīju. Es savā valstī nevaru ne studēt, ne strādāt. Es gribu būt brīva, studēt un strādāt, ko vēlos," sacīja al-Kununa.

Saūda Arābijā sievietes pakļautas likumiem, kas par viņu dzīvi ļauj lemt vīriešu kārtas aizbildnim. Tas nozīmē, ka sievietēm nepieciešama vīra vai vīriešu dzimuma radinieka atļauja, lai strādātu, ceļotu, precētos, atvērtu bankas kontu un pat pēc soda izciešanas pamestu cietumu.

Musulmaniskajā karaļvalstī arī netiek aizsargāta reliģiskā brīvība. Cilvēkus, kas no islāma pāriet citā reliģijā, tur var sodīt par atteikšanos no reliģiskajiem uzskatiem. Šo nodarījumu var sodīt ar nāvi, lai gan tiesas tik bargu spriedumu pēdējos gados nav piemērojušas. 

Taču dzimtenē al-Kununu varētu apsūdzēt terorismā - Saūda Arābijas pretterorisma likumos kā pārkāpumi minēti tādi nodarījumi kā valsts reputācijas aizskaršana, sabiedriskās kārtības traucēšana un "mudināšana uz ateistiskiem uzskatiem jebkādā formā".

Pieaugušu sievieti, kas nepakļaujas aizbildņa rīkojumiem, var apcietināt par "nepaklausību". Aizturēšanas gadījumā Saūda Arābijas varasiestādes sievieti nelaidīs brīvībā, kamēr viņai pakaļ nebūs ieradies aizbildnis, arī tādā gadījumā, ja nav uzrādīta apsūdzība.

2017.gada aprīlī 24 gadus vecā Dina Ali Laslūma centās no Kuveitas caur Filipīnām aizbēgt uz Austrāliju, taču ģimene viņu atrada Manilas lidostā un aizveda atpakaļ uz Saūda Arābiju. Izmantojot kanādiešu tūrista telefonu, viņa nosūtīja videoziņojumu, sakot, ka pašas ģimene viņu nogalinās. Video tika publicēts sociālajā tīklā "Twitter". Nav zināms, kas ar Laslūmu notika pēc atgriešanās Saūda Arābijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu