Rīgā turpinās augsta līmeņa konference "Eiro 5 gadi Latvijā" (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2019. gadā Eiropas Savienības valstu iedzīvotāji atzīmēs 20 gadus kopš eiro ieviešanas. Savukārt Latvija svinēs pirmos piecus gadus kopš pievienošanās eirozonai. Par godu šim notikumam, Eiropas Komisija (EK) un EK priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis, Rīgā, 2019. gada 7. un 8. janvārī, organizē augsta līmeņa konferenci “Eiro 5 gadi Latvijā.” Konference vienlaikus ir arī diskusiju cikla “Dialogs ar iedzīvotājiem” atklāšanas pasākums ES dalībvalstīs, kas nākamgad tiks veltīts eiro 20 gadadienai.

Konference pulcē dažādu institūciju un valstu pārstāvjus, kas bija iesaistīti eiro ieviešanas un evolūcijas procesā Eiropā, tostarp Latvijā. Šis notikums veido sarunu platformu augsta līmeņa politikas veidotājiem, ekspertiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, lai atskatītos uz gūto pieredzi un piedāvātu nākotnes idejas, kas padziļinātu Eiropas Monetāro savienību. Konferences darbs tiek organizēts vairākās paneļdiskusijās, aptverot šādas tēmas: Eirozonas dalībvalstu izaicinājumi; Pieci gadi eirozonā: Centrālo banku redzējums; Eiro ieviešanas gaidas un realitāte; Pieci gadi eirozonā: nākotnes redzējums.

“Latvijas pievienošanās eirozonai 2014. gadā bija krīzes pārvarēšanas stratēģijas vadmotīvs. Toreiz uz krīzes fona lielākajai daļai sabiedrības tas šķita kaut kas tāls un, iespējams, nereāls. Tomēr gan valdība, gan sociālie partneri šim mērķim pievērsa nopietnu uzmanību, un tas tika fiksēts 2010. gada janvāra Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) lēmumā kā prioritāte. Šodien redzam, ka dalība eirozonā nodrošina lielāku Latvijas ekonomikas noturību pret ekonomiskiem satricinājumiem, kā arī sniedz priekšrocības Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Ievērojami lielāka noturība pret satricinājumiem ir viens no aspektiem, kas vairo ekonomikas pievilcību investīcijām. Pārliecinošs sabiedrības vairākums ir pieņēmis eiro un novērtē tā sniegtās priekšrocības. Atbilstoši “Eurobarometer” aptaujām 2012. gada nogalē tikai 35% Latvijas iedzīvotāju pozitīvi vērtēja eiro, taču 2013. gada nogalē, pēc valdības veiktās informācijas kampaņas, eiro pozitīvi vērtēja jau vairāk nekā puse iedzīvotāju – 53%. Šobrīd Latvijas iedzīvotāju atbalsts eiro pieaudzis līdz 83%, kas ir viens no augstākajiem ES. Eiro ir jauna, bet sekmīga valūta. Eiro jau tagad ir pasaulē otrā lielākā rezervju valūta, turpmāk mēs vēl vairāk stiprināsim eiro starptautisko lomu. Eiro būtu jāatspoguļo eirozonas politiskā, ekonomiskā un finansiālā ietekme un jāveicina līdzsvarota, uz noteikumiem balstīta starptautiskā ekonomiskā kārtība”, norāda Valdis Dombrovskis, konferences idejas autors, EK priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos, atbild arī par finanšu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un kapitāla tirgu savienību.

Konferencē plāno uzstāties: Valdis Dombrovskis, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Burkhards Balcs (Burkhard Balz), Vācijas Federālās bankas valdes loceklis, Vladislavs Goranovs (Vladislav Goranov), Bulgārijas finanšu ministrs, Luiss de Gindoss (Luis de Guindos), ECB priekšsēdētāja vietnieks, Ardo Hansons (Ardo Hansson), Igaunijas Valsts bankas vadītājs, Boriss Vujčičs (Boris Vujčiã), Horvātijas Valsts bankas vadītājs. Būtiska loma konferencē būs sociāliem partneriem un NVO pārstāvjiem, kuri aktīvi iestājās par eiro ieviešanu Latvijā. Plānots, ka piedalīsies Vitālijs Gavrilovs, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš un citi. Tāpat konferencē piedalīsies arī eiro ieviešanas komanda, tai skaitā uzstāsies arī Ilze Juhansone, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece un bijusī Latvijas vēstniece Eiropas Savienībā un Sanita Bajāre, bijusī Pasaules Bankas valdes direktora vietniece un Finanšu ministrijas valsts sekretāre.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu