Strauji kāpusi "Bitcoin" vērtība. Vai kriptovalūta piedzīvos atdzimšanu? (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Pagājušajā gadā kriptovalūta “Bitcoin” piedzīvoja ievērojamu vērtības kritumu, tomēr 2019. – bitkoina 10. jubilejas gads – iesākts ar ievērojamu kāpumu. Nepilnu 24 stundu laikā kriptovalūtas vērtība paaugstinājusies par sešiem procentiem, un tagad tā pārsniedz psiholoģisko slieksni – 4000 dolāru (3500 eiro) par vienu bitkoinu. Sasniedzot augstāko vērtības atzīmi pēdējā laikā, kļuvis aktuāls jautājums – vai bitkoini piedzīvos atdzimšanu?

Biznesa izdevums “Forbes” vēsta, ka viena “Bitcoin” vērtība pēdējo nedēļu laikā svārstījusies ap 3750 dolāru (aptuveni 3300 eiro) atzīmi. Cena strauji pieaugusi pēc vairāk nekā 70 miljardu dolāru vērtā kriptovalūtas tirgus reorganizācijas.

Lai arī bitkoini ir visplašāk tirgotā kriptovalūta un tirdzniecības apjomi ar tiem sasniedz vairākus simtus miljonu dolāru dienā, to vērtība joprojām strauji svārstās. Tas ir atkarīgs no tā, vai attiecīgajā tirdzniecības dienā tiek pārdots liels daudzums bitkoinu virs vai zem to esošās tirgus vērtības.

“6,5% vērtības uzrāviens dažu stundu laikā bitkoinu tirgū nav nekas neparasts – to var izraisīt viens ļoti vērienīgs darījums.

Kas ir interesanti, šis tirdzniecības gājiens ļauj kriptovalūtas vērtībai pakāpties virs 4000 dolāru atzīmes, kā arī noturēties virs tās,” skaidro brokeru uzņēmuma “eToro” analītiķis Mati Grīnspans.

Bitkoins nav vienīgā lielā kriptovalūta, kas piedzīvo lielas cenu svārstības. Gada sākumā noticis 21 darījums vairāk nekā 273 miljonu dolāru vērtībā ar citu kriptovalūtu - “Bitfinex”. Lielākā darījuma vērtība bija aptuveni 19 miljoni.

Bitkoina cenu pozitīvi var ietekmēt arī britu bitkoinu apmaiņas serviss “Coinfloor”, kas paziņojis par ieceri pārdot tā dēvētos fizisko bitokoinu fjūčerus Āzijas investoriem.

Respektīvi – fiziskie bitkoini februārī tiks pārdoti Āzijas investoriem par pašreizējo tirgus cenu, neatkarīgi no tā, vai to cena nākammēnes būs kāpusi vai kritusies.

Tāpat gatavi rīkoties arī Ņujorkas biržas un “Eris Exchange” brokeri, kuri Āzijas investoriem piedāvās līdzīgus līgumus kā briti. Fizisko bitkoinu fjūčeru tirdzniecība ir svarīgs solis, kā cīnīties pret manipulācijām tirgū, kā arī palīdzēs nostiprināt to vērtību.

Vairāki kriptovalūtu tirgus eksperti norāda, ka tas ir ļoti nozīmīgs solis, lai bitkoins atgūtos, tomēr tā “ziedu laiku” lielāko vērtību – 20 tūkstošus dolāru par vienu bitkoinu – sasniegt diez vai izdosies.

Kriptovalūtu analītiķis Roberts Slaimers norāda, ka pagājušā gadā bitkoini sasniedza daudz zemāku punktu, līdz ar to galvenais izaicinājums, ar ko jāsaskaras bitkoinu tirgotājiem, ir tas, ka šī kriptovalūta “vairs nav modē”.

“Jā, vērtība ir kāpusies, bet uz to jāskatās ilgtermiņā – vai būs reāls vērtības izrāviens. Ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar tirdzniecību, it īpaši, ja vērtības kāpums bijis pēkšņs un straujš. Ja šāda vērtība saglabāsies arī nākotnē, tad ir cerības uz “agrākā bitkoina” atdzimšanu,” saka Slaimers.

Tomēr bitkoinu tirdzniecības eksperts Klems Čembers uzsver, ka arī kriptovalūtas tirgū – līdzīgi kā pasaules finanšu tirgos – norises ir cikliskas: pēc kāpumiem nāk kritumi, bet pēc kritumiem nāk jauni kāpumi.

“Jāsaprot, ka bitkoini ir aisberga redzamā daļa. Tam “apakšā” ir vesela kriptovalūtu sistēma, kas kļūst arvien plašāka – tā ir saistāma ar norēķinu nākotni,” saka Čembers. Savukārt Stīvens Morisons, kurš arī investējis kriptovalūtās, saka, ka bitkoini pasaulē ir stabila vērtība.

“Bitkoiniem ir savi trūkumi, tomēr tie ir uz palikšanu. Par to runā medijos, par to runā biznesa vidē. Arvien vairāk cilvēku vēlas pelnīt ar bitkoiniem. Liela apjoma transakcijas ir daudz ātrākas, lētākas un galvenais – daudz godīgākas, ja tās veic ar bitkoiniem,” norāda Morisons.

Tomēr “tradicionālā” finanšu tirgus analītiķi savās prognozēs norāda, ka bitkoina nepastāvīgā vērtība kriptovalūtu neļauj uzskatīt par stabilu vērtību, ar ko veikt norēķinus. Lai varētu runāt par stabilām nākotnes prognozēm, vispirms visā pasaulē jāizstrādā atbilstoši mehānismi, kas ļautu stabilizēt bitkoina vērtību. Tomēr pašreizējā situācija liecina, ka līdz tam vēl ir jāgaida.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu