VP brīdina: iepazīšanās internetā ne vienmēr beidzas laimīgi (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pāris gultā 
Mīlestība
Rīts
Pāris gultā Mīlestība Rīts Foto: depositphotos.com

Laiku pa laikam Valsts policijā tiek saņemti iesniegumi no sievietēm, kuras sociālo tīklu iepazīšanās vietnē ir sākušas saraksti ar vīrieti, kurš, iemantojot uzticību, izkrāpis lielu naudas summu, kas bieži vien mērāma vairākos tūkstošos eiro, vēstī VP ieraksts sociālajā vietnē "Facebook".

Parasti krāpnieki darbojas pēc vienotas shēmas, proti, sociālo tīklu iepazīšanās vietnē starp iespējamo cietušo un krāpnieku tiek sākta ļoti draudzīga un sirsnīga sarakste. Ar laiku abas personas šo saraksti var turpināt citur – e-pastā vai mobilo telefonu saziņas aplikācijā. Brīdī, kad vīrietis iemantojis cietušās sievietes uzticību, kādā sarakstē viņš min dažas problēmas, kas viņu it kā skar, piemēram, nepieciešama nauda dārgai operācijai vai konkrēta summa, lai atbrauktu atvaļinājumā uz Latviju u.c. Tāpat krāpnieks cietušajai sievietei sarakstē var sākt stāstīt par viņam piederošām glabātuvē ievietotām dārglietām, lielu daudzumu dažādu valūtu banknošu, dokumentiem un citām lietām, kurām viņš netiek klāt, jo par to nepieciešams samaksāt. 

Diemžēl, saņemot lūgumu pēc materiālās palīdzības, kas taču tik drīz dāsni atmaksāšoties, sievietes notic kavaliera rakstītajam – bieži vien tiek ņemti ātrie kredīti un veikti vairāki atsevišķi naudas pārskaitījumi, lai palīdzētu vīrietim. Tiklīdz tiek veikti pārskaitījumi, no sarakstes biedra vairs nav ne vēsts. Šāda rīcība bieži vien sagādā lielu vilšanos un materiālos zaudējumus. 

Informāciju par šāda tipa krāpšanām ik pa laikam saņemam ne tikai policijas iecirkņos, bet arī no iedzīvotājiem Valsts policijas sociālo tīklu kontos.

Tāpat jau iepriekš minējām par gadījumu, kad 2017. gadā Valsts policijā vērsās kāda sieviete, kura likumsargiem pastāstīja, ka, izmantojot populāru sociālo tīklu iepazīšanās vietni, virtuālā vidē sākusi saraksti ar kādu vīrieti, kura nolūkos it kā bija izveidot nopietnas attiecības. Vīrietis uzdevies par ASV pilsoni, kurš atrodoties miera misijā Afganistānā. Ilgstošas sarakstes rezultātā vīrietis, lietojot minēto shēmu, izkrāpis sievietei vairāk nekā 300 000 eiro. 

Ņemot vērā notikušo, Valsts policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem sociālajos tīklos iepazīstoties ar svešiniekiem. Tāpat atkārtoti atgādinām, ka nevajadzētu trešajām personām izpaust savus personīgos datus, tādējādi pakļaujot sevi riskam kļūt par krāpšanas upuri.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu