Pūce apņēmies ministra amatā lemt par RD atlaišanas likumprojekta virzīšanu izskatīšanai valdībā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partiju apvienības "Attīstībai / Par!" pārstāvis Juris Pūce atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu, kurā pārrunāja turpmāko valdības veidošanas procesu.
Partiju apvienības "Attīstībai / Par!" pārstāvis Juris Pūce atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu, kurā pārrunāja turpmāko valdības veidošanas procesu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Juris Pūce (Attīstībai/Par!), stājoties amatā, apņēmies iepazīties ar atbildīgo institūciju atzinumiem, lai lemtu, vai Rīgas domes atlaišanas likumprojekts virzāms izskatīšanai Ministru kabinetā.

Pūce aģentūrai LETA pastāstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) esot saņēmusi no Tieslietu ministrijas (TM), Valsts kancelejas (VK) un citām valsts institūcijām juridiskos atzinumus.

"Esmu dzirdējis, ka ir nozīmīgi iebildumi. Vai tie ir tehniski, vai tie ir tiešām nozīmīgi - to es gribu saprast un tad lemt, ko ar projektu darīt tālāk. Mans politiskais viedoklis ir, ka Rīgas pašvaldības spēja godprātīgi pārvaldīt savā rīcība esošos aktīvus ir kritiski zema un sistēma, kas tur darbojas, ir bijusi ar likumpārkāpumiem un labas pārvaldības principu neievērošanu," skaidroja politiķis.

Viņš arī uzsvēra, ka šī ir politiska interpretācija, bet domes atlaišanai ir vajadzīgs tiesisks pamats. "Šim likumprojektam ir jābūt atbilstošam likumam un izņēmumi nedrīkst būt," teica Pūce.

Komentējot plānotās izmaiņas likumā "Par pašvaldībām" Pūce norādīja, ka šis likums pats par sevi ir diezgan vecmodīgs un vairākkārt "lipināts kopā", turklāt tajā ir daudzi jautājumi, kas nav atrisināti. "Vai vajag jaunu, es nezinu, varbūt pietiks ar grozījumiem - tur paļaušos uz ekspertu viedokļiem," teica politiķis.

Viņš uzsvēra, ka kopumā pašvaldībās vajag turpināt demokratizāciju un lēmējvaras tālāku nodalīšanu. "Jānodrošina lielāka iespēja iedzīvotājiem piedalīties lēmumu pieņemšanā," pauda Pūce.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjera amatam nolēmis nominēt "Jaunās Vienotības" (JV) politiķi, Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Krišjāni Kariņu.

Kariņš piedāvājis veidot valdību, kurā būtu pārstāvētas piecas partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Tāpat aģentūra LETA jau ziņoja, pašreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā.

Izstrādātajā likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Ministru kabineta 18.decembra sēdes darba kārtībā likumprojekts netika iekļauts.

Kučinskis šajā valdības sēdē uzsvēra, ka likumprojektam nepieciešams juridisks izvērtējums, lai saprastu, cik tas ir tiesisks un kādas sekas varētu radīt. Lai vērtētu Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, tiks sasaukta juristu komisija, kam var uzticēties, vēlāk intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norādīja premjers.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) šo likumprojektu jau vairākkārt nodēvējis par "politisku šovu", kuram nav tiesiska pamata. Ušakovs šāda likumprojekta pieņemšanas gadījumā sola to apstrīdēt Satversmes tiesā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu