Politisks solis? Trampa administrācija pazemina ES delegācijas statusu (2)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pazeminājusi Eiropas Savienības (ES) delegācijas diplomātisko statusu, Vācijas raidorganizācijai DW apstiprinājusi kāda ES amatpersona. Statuss pazemināts gada nogalē, delegāciju iepriekš par to nebrīdinot.

Ar ASV Valsts departamenta lēmumu, par kuru iepriekš nav ticis ziņots, ES Vašingtonas delegācijas diplomātiskais statuss pazemināts no valsts pārstāvniecības statusa uz starptautiskās organizācijas pārstāvniecības statusu.

«Mēs nezinām, kad tieši tas notika, jo viņi veiksmīgi aizmirsa mūs par to informēt,» sacīja ES amatpersona, kas ir pazīstama ar lietas apstākļiem.

«Es varu apstiprināt, ka šī ziņa Briselē netika uztverta pozitīvi,» piebilda amatpersona, norādot, ka joprojām notiek diskusijas par šo pavērsienu un tam atbilstošo reakciju.

Kad ES delegācija pamanījusi, ka ES vēstnieks Vašingtonā netiek aicināts uz atsevišķiem pasākumiem, ASV eksprezidenta Džordža Buša vecākā bēru organizācijas amatpersonas apstiprināja, ka pārstāvniecības statuss ir pazemināts.

Diplomāti uzskata, ka statusa pazemināšana notikusi oktobra beigās vai novembra sākumā.

To, ka notikusi statusa pazemināšana, apstiprinājis arī Vašingtonā strādājošs kādas ES dalībvalsts diplomāts.

«Tas pavisam noteikti nav protokola jautājums. Tas ir kas tāds, kam ir acīmredzams politisks motīvs,» atzina diplomāts.

ASV Valsts departaments paskaidrojis, ka «viņi šādu lēmumu pieņēmuši, jo protokola vadītājs uzskata, ka tā būtu pareizi», piebilda diplomāts.

ES vēstnieka statuss Vašingtonā tika paaugstināts uz valsts vēstnieka statusu prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā 2016.gada septembrī pēc ilga un intensīva procesa Valsts departamentā.

Diplomātiskā statusa pazemināšana atbilst Trampa administrācijas attieksmei pret ES, kas atbilstoši izplatītam viedoklim ir blokam nelabvēlīga.

Tramps dedzīgi atbalstījis Lielbritānijas izstāšanos no ES, turklāt prezidents vairākkārt kritizējis ES tādās jomās kā tirdzniecība un aizsardzība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu