"Dzelteno vestu" protestos boksa čempions uzbrūk policistiem (12)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Francijas bijušais boksa čempions Kristofs Detenžērs, kurš nedēļas nogalē "dzelteno vestu" protestu gaitā nofilmēts, ar dūrēm uzbrūkot policistiem, sociālajos tīklos saņēmis atbalstu un naudas apsolījumus.

Sociālajā tīklā "Facebook" izveidotas vairākas lapas ar nosaukumu "Atbalsts Kristofam Detenžēram", un vienu šādu lapu jau vairāk nekā 3000 lietotāju atzīmējuši ar pogu "Patīk".

Tīmekļa vietne, kas izveidota līdzekļu vākšanai Detenžēra atbalstam, saņēmusi  apsolījumus jau par vairāk nekā 114 tūkstošiem.

Detenžērs pirmdien pats ieradās policijā un skaidroja, ka esot aizstāvējies. Viņš joprojām atrodas apcietinājumā.

Kā redzams videoierakstos, kas publicēti tīmeklī, Detenžērs svētdien Parīzē uzbrucis policistiem, kas bija nobloķējuši gājēju tiltu, lai apturētu "dzelteno vestu" protestētājus.

Protestu gaitā sestdien Parīzē izraisījās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kas likumsargiem uzbruka, sviežot ar akmeņiem un citiem priekšmetiem, sperot un sitot ar dūrēm.

Lai savaldītu satrakojušos protestētājus, policija lika lietā asaru gāzi. Vairākos galvaspilsētas rajonos protestētāji aizdedzināja automašīnas. Demonstranti arī ar būvdarbu automašīnu izsita durvis kādai valdības ēkai.

Sestdien Francijā protestos piedalījās apmēram 50 000 cilvēku.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

"Dzelteno vestu" protesti ir Makrona 20 mēnešu prezidentūras lielākā politiskā krīze.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu