"Rīgas satiksme" no korupcijas skandālā iesaistītajiem uzņēmumiem grib piedzīt vairāk nekā piecus miljonus eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss
SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" no čehu uzņēmuma "Škoda" par savlaicīgi nepiegādātiem transportlīdzekļiem vēlas piedzīt vairāk nekā piecus miljonus eiro,  pastāstīja uzņēmuma pagaidu valdes vadītājs Anrijs Matīss.

Viņš norādīja, ka uzņēmums kopā ar auditorkompāniju "Ernst & Young Baltic" patlaban aktīvi strādā pie korupcijas skandālā iesaistīto iepirkumu izvērtēšanas. Līdz šim esot konstatēts, ka soda naudās "Rīgas satiksme" varēs iekasēt vismaz piecus miljonus. No 100 plānotajiem trolejbusiem Rīgai piegādāti esot tikai 54, bet no 20 tramvajiem - tikai septiņi.

"Abi šie iepirkumi ir noslēgušies, bet transportlīdzekļu nav un līgumos ir atrunāti līgumsodi par nosacījumu neizpildi. Šobrīd ir skaidrs, ka piegādātājiem varēsim prasīt vairāk nekā piecus miljonus eiro," sacīja Matīss.

Tikmēr iepirkums, kas paredz no Polijas uzņēmuma "Solaris Urbino" saņemt 175 autobusus, vēl tiekot vērtēts, jo līdz šim Rīgai piegādāti jau 140 transportlīdzekļi. Šis iepirkums paredz, ka transportlīdzekļus skaitu var palielināt vēl par 30%, ko iepriekšējā uzņēmuma valde arī īstenoja, kā rezultātā sadarbība pagarināta līdz 2020.gadam. "Taču arī te vairāki termiņi nav ievēroti un līgumsodi būs," pauda Matīss.

Viņš pauda, ka "ir ļoti dīvaini", ka iepriekšējā uzņēmuma valde savlaicīgi uzsāka soda naudu piedziņas procesu, jo termiņu kavējumi bijuši skaidri redzami.

Matīss pastāstīja, ka līdzšinējā auditēšanas procesā konstatēts arī tas, ka uzņēmums šajos iepirkumos par vēl nepiegādātiem transportlīdzekļiem avansā esot izmaksājis aptuveni piecus miljonus eiro. Šo naudu būšot iespējams atgūt, jo ir pieejamas derīgas banku garantijas un pieprasījumi par naudas atgriešanu esot tikai juridiski pareizi jānoformulē.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Viens no tiem ir "Rīgas satiksmes" 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, informēja KNAB. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šā iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums starp "Rīgas satiksmi" un čehu uzņēmumu "Škoda Transportation" par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi.

Otrs ir 2013.gada "Rīgas satiksmes" rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro. Kā noskaidroja LETA, šajā iepirkumā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Electric", saņemot tiesības piegādāt 125 trolejbusus.

Trešais iepirkums ir 2013.gadā "Rīgas satiksmes" veiktais iepirkums par autobusu piegādi 75 808 297 eiro apmērā. LETA noskaidroja, ka tajā uzvarējis Polijas uzņēmums "Solaris Bus&Coach" un tas paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus, visu piegādi noslēdzot 2019.gadā.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci "Rīgas satiksmes" valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) atlūgumus. Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi triju cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada Matīss, kā arī tajā iekļauti Edmunds Zivtiņš un Jānis Geduševs.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Pēc astoņu dienu apcietinājuma atbrīvots tika ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks. Savukārt apcietināti joprojām ir bijušais "Rīgas satiksmes" vadītājs Leons Bemhens un infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu