Kur paliek izlietnē izlietā eļļa: 64 metrus garais tauku blāķis Anglijas kanalizācijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Anglijas pilsētā Sidmutā kanalizācijas sistēmu aizsprostojis neparasts objekts - 64 metrus garš izlietotu mitro salvešu un tauku blāķis jeb "taukbergs", kura likvidēšana prasīs vairākas nedēļas, ziņo portāls "Live Science".

Lielbritānijā "taukbergi" kļuvuši par samērā biežu parādību. 2017.gadā strādnieki ar augstspiediena mazgāšanas iekārtām palēnām sadalīja 250 metrus garu un 150 tonnas smagu tauku blāķi, kas bija izveidojies Londonas kanalizācijā.

Cīņa ar tauku blāķi ilga vairākus mēnešus. Tauku masa pēc tam tika pārstrādāta biodegvielā.

Foto: Reuters/AP/Scanpix

"Devonas grāfistes lielākais "taukbergs" atrasts Sidmutā. Tas ir veselus 64 metrus garš - vairāk nekā seši divstāvu autobusi, kas sastājušies cits aiz cita," tviterī norāda ūdensapgādes uzņēmums "South West Water".

"#DomāParIzlietni. Nelej izlietnē cepamo eļļu un taukus. #MīliSavuTualeti. Podā aizskalo tikai šīs trīs lietas: čuras, papīru un kakas."

Foto: Reuters/AP/Scanpix

"Taukbergu" problēmu lielā mērā izraisa britu paradums podā mest mitrās salvetes. Kanalizācijā tās piesaista taukus, salīpot vienā masā.

Problēma ieguvusi tik lielus apmērus, ka valdība apsver mitro salvešu aizliegumu.

Sidmautas amatpersonas lūgušas iedzīvotājus atturēties no paradumiem, kas noveda pie tauku blāķa izveidošanās, vismaz līdz tā izšķīdināšanai. Tas varētu prasīt apmēram astoņas nedēļas.

"Nebarojiet taukbergu," aicina pašvaldība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu