"Rimi Latvia" ir gatava izņemt no tirdzniecības "I love eco" medu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Ja arī Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) pārbaužu rezultāti apstiprinās pārāk daudz kancerogēnās vielas "Rimi Latvia" mātes kompānijas, zviedru uzņēmuma "Ica" zīmola "I love Eco" medū, kura izcelsme ir Bulgārija un Rumānija, šo produktu atsauks no tirdzniecības visos "Rimi" veikalos - arī pārējās Baltijas valstīs, informē mazumtirgotāja "Rimi Latvia" pārstāve Dace Preisa.

Viņa apstiprināja, ka pēc Latvijas Televīzijas raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" atklātā, ka šajā medū pārsniegts Latvijas likumdošanā atļautais hidroksimetilfurfurola jeb HMF (hidroksimetilfurfurola) īpatsvars, kas ir kancerogēna viela, "Rimi Latvia" veikalos Latvijā uz laiku ir apturēta "Aizliegtā paņēmiena" pārbaudītās medus partijas tirdzniecība. Saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju ir sāktas papildus pārbaudes, lai noskaidrotu, vai minētie rādītāji ir pārsniegti arī atkārtotos testos un citās partijās.

"Šobrīd tiek gaidīti arī PVD pārbaužu rezultāti šim produktam. Ja arī šajās pārbaudēs tiks atklātas novirzes no normas, tad produkts tiks atsaukts visos "Rimi" veikalos arī pārējās Baltijas valstīs," sacīja Preisa. Vienlaikus viņa norādīja, ka konkrētajā pārbaudes metodē noteikta salīdzinoši plaša pieļaujamās novirze - līdz 12,7 miligramiem uz kilogramu (mg/kg).

Tāpat Preisa pastāstīja: kamēr kompānija gaida PVD pārbaužu rezultātus, kā arī piegādātāja skaidrojumu un korektīvo darbību plānu, "Rimi Latvia" tīklā pieņemts lēmums apturēt konkrētās partijas tirdzniecību līdz visu apstākļu noskaidrošanai.

Preisa uzsvēra - lai noskaidrotu iespējamās neatbilstības iemeslus un lemtu par turpmāko rīcību ar šo produktu, "Rimi Latvia" sazinājusies ar ražotāju un lūgusi skaidrojumu. Kā norādīja Preisa, ražotājs ir apstiprinājis, ka medus izcelsme šajā konkrētajā partijā ir Bulgārija un Rumānija, kā tas norādīts preču marķējumā un specifikācijā. Ražotājs arī uzsvēris, ka augstāk minētais parametrs ir viens no kvalitātes kontroles parametriem, kas tiek regulāri kontrolēts un ir pārsteigts par šādu rezultātu. Bet, lai varētu sniegt padziļinātāku skaidrojumu, vai un kādēļ ir radusies šāda neatbilstība, tiek veikti papildu testi, un ražotājs sazinās ar izejvielu piegādātājiem.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA apstiprināja, ka PVD ir paņēmis zīmola "I love eco" medus paraugus un nosūtījis medus kvalitātes rādītāju  laboratoriskai izmeklēšanai (iekļauts HMF un diastāze).

"Izmeklējumu rezultāti gaidāmi tuvāko nedēļu laikā. Ja laboratorisko izmeklējumu rezultāti būs neatbilstoši, PVD par konstatēto informēs Dānijas pārtikas apriti uzraugošo dienestu, kurš var veikt tālākas pārbaudes Dānijas uzņēmumā, kurā šis medus ražots," teica Meistere.

Viņa piebilda, ka PVD inspektori veica pārbaudi arī uzņēmumā "Vinnis", lai pārbaudītu tajā medus atsildīšanas un fasēšanas procesu, pārliecinātos par medus izsekojamību un paņemtu medus paraugus medus kvalitātes rādītāju noteikšanai (iekļauts HMF un diastāze). Tāpat PVD ir iepazinies arī ar citiem raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" ņemto medus paraugu izmeklējumu rezultātiem un izmantos tos, plānojot turpmākās pārbaudes Latvijas medus ražotnēs.

Pēc Meisteres teiktā, 2018.gadā PVD medus ražošanas uzņēmumos kopumā ir veicis gandrīz 800 pārbaužu, ir paņēmis 51 medus paraugu laboratoriskai izmeklēšanai uz veterināro zāļu un vides piesārņotāju atliekām un 20 medus paraugus, lai noteiktu medus kvalitātes rādītājus. Neatbilstoši paraugi laboratoriski netika konstatēti.

Pirmdien, 7.janvārī, raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka "Rimi Latvia" pēc raidījumā atklātā no tirdzniecības izņēmis savas mātes kompānijas zviedru uzņēmuma "Ica" zīmola "I love eco" medu, kas fasēts Dānijā, bet nācis no Bulgārijas un Rumānijas. Kā vēstīja raidījumā, pēc medus paraugu testa, kas tika veikts laboratorijā "Bior", secināts, ka šajā medū pārsniegts Latvijas likumdošanā atļautais HMF īpatsvars; tā ir kancerogēna viela.

Raidījumā skaidroja, ka HMF ir viela, kas atzīta par kancerogēnu un rodas medus sildīšanas procesā, ko savukārt fasētāji dara, lai medu padarītu patērētājiem tīkamāku, proti, viendabīgu, šķidru un caurspīdīgu. PVD sācis pārbaudi arī par vēl diviem paraugiem - Latvijas uzņēmuma "Vinnis" fasētu medu, kā arī par Vācijas zīmola "Langnese" medu. Šajā gadījumā jautājums ir, vai šis medus, kura daļēja izcelsme ir norādīta ārpus Eiropas Savienības, nāk vai nenāk no tropu valstīm, no kurām HMF īpatsvars ir atļauts lielāks, norādīja raidījums.

Raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" norādīja, ka atļautais HMF īpatsvars medū ir 40 mg/kg. "Vinnis" medū HMF īpatsvars bija 59,3 mg/kg, "I love eco” - 57,6 mg/kg, bet "Langnese" - 41,5 mg/kg.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Rimi Latvia" apgrozījums pērn bija 870,429 miljoni eiro, kas ir par 4,8% vairāk nekā 2016.gadā, bet tā peļņa palielinājās par 27,3%, sasniedzot 40,847 miljonus eiro.

"Rimi Latvia" dibināta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir pieci miljonu eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas mazumtirdzniecības koncernam "ICA Group" piederošais "Rimi Baltic"

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu