Eksperti augstos toņos diskutē par neuzticības izteikšanu LTV (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Otrdienas vakarā spraiga diskusija izvērtās Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Tieša runa" dalībnieku starpā, kuri bija uzaicināta apspriest Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) izteikto neuzticību  Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam.

Diskusijas dalībnieki bija Dace Ķezbere, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļa padomes vadītāja, Artuss Kaimiņš, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs (KPV LV), Anda Rožukalne, Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Ivonna Plaude, Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītāja, Odita Krenberga, Latvijas Televīzijas žurnāliste, un Ivars Belte, līdzšinējais Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs.

Diskusiju vadīja žurnālists Guntis Bojārs.

NEPLP pārstāvji iepriekš bija norādījuši, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos, kas rada risku, ka nodokļu maksātāju līdzekļi netiek izlietoti iespējami efektīvi sabiedrības interesēs.

Tomēr par finanšu jautājumiem atbildīgais valdes loceklis Ivars Priede darbu valdē saglabājis. Vaicāta, kādēļ Priede, atšķirībā no Ņestrerova un Beltes, darbu valdē turpina, Ķezbere skaidroja, ka "tieši Priedes kungs bija tas, kurš nāca uz padomi un kārtoja ar LTV saistītus jautājumus (..). Mūsu [NEPLP] uzticība pret Priedes kungu bija lielāka nekā pret abiem pārējiem valdes locekļiem."

Belte gan Ķezberei norādīja, ka arī viņš ir gatavs atbildēt uz jebkuru ar LTV finansēm saistītu jautājumu un piebilda, ka dažas NEPLP nesenās darbības, piemēram, sasteigti jautājumi un prasības, līdzinās "teroraktiem".

Vaicāts, vai Belte pārsūdzēs NEPLP lēmumu, līdzšinējais LTV valdes priekšsēdētājs atbildēja noraidoši, piebilstot, ka neredz tam jēgu. 

Kritiska par NELPL darbību bija arī Rīgas Stradiņu Universitātes (RSU) profesore Anda Rožukalna, kura norādīja, ka šis padomes sasaukums nekad nav nācis ar skaidru ideju par sabiedrisko mediju neatkarības stiprināšanu. Tieši pretēji, šis NEPLP vairāk gan izcēlies ar "kasīšanos par niekiem".

"NEPLP nepārstāv ideju par stipriem, brīvi strādājošiem medijiem," piebilda profesore. 

Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītāja Ivonna Plaude norādīja, ka, viņasprāt, NEPLP lēmums ir nesamērīgs. "Tas nav sabiedrības interesēs, žurnālistika jūtas apdraudēta. Ir pilnībā zudusi uzticība NEPLP, zūd arī uzticība tiesiskumam un taisnīgumam valstī. Viena institūcija vienkārši uzspļauj no augsta koka žurnālistu darbam," sacīja Plaude. 

Tikmēr politiķis Artuss Kaimiņš diskusijā vairākkārt norādīja, ka "šis ir pēdējais NEPLP Latvijas vēsturē".

Tiešraidei aktīvi sekoja līdzi vairāki soctīklu lietotāji, kuri savu viedokli par dzirdēto pauda mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu