Mīlestība un paranoja: kā narkobarons El Čapo elektroniski uzraudzīja gan sievu, gan mīļāko (2)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
El Čapo sieva Emma
El Čapo sieva Emma Foto: AFP/SCANPIX

Meksikāņu narkobarona Hoakina Gusmana jeb El Čapo tiesāšanas laikā Ņujorkā tiesas zālē sēž viņa sieva Emma Koronela Aispuro. Prāvā, kurā atklājušies Sinaloa karteļa noslēpumi un darbības shēmas, šonedēļ tika apspriesta Gusmana apsēstība ar sievas un mīļākās telefonu izspiegošanu, vēsta "The New York Times".

ASV Federālais izmeklēšanas biroja (FIB) rīcībā Gusmana mīļoto sieviešu īsziņas nonāca pēc slepenas operācijas 2010.gadā, kad par iestādes informantu kļuva El Čapo IT eksperts Kristians Rodrigess. Rodrigess bija Gusmanam un viņa sabiedrotajiem izveidojis šifrētu komunikācijas tīklu, ko pats vēlāk palīdzēja uzlauzt FIB.

Vienā no atklātībā nonākušajām sarunām Gusmans un sieva kopīgi jūsmo par to, cik mīlīgas ir viņu meitas-dvīnītes, bet pēc tam uzreiz pārsviežas uz to, vai El Čapo padotie nogalināti nesenā bandu apšaudē. 

Citā īsziņā pieminēts, ka Koronelas gatavotās enčiladas likušas Gusmanam viņā iemīlēties. Koronela sēdēja tiesas zālē, personīgo sarunu ķidāšanas laikā neizrādot nekādas emocijas.

Citās īsziņās Gusmans sievai stāstīja, kā policijas reida laikā pa aizmugures izeju bēdzis no mājas, kurā slēpās. "Ak, mīļais, tas ir briesmīgi," atbildēja Koronela. Nākamajās īsziņās Gusmans lūdza nosūtīt viņam bārdas krāsu un jaunu apakšveļu, šampūnu un losjonu pēc skūšanās.

Rodrigesu savervējušais FIB aģents Stīvens Mārstons stāsta, ka IT speciālists pēc Gusmana prasības esot ielādējis izspiegošanas programmatūru Koronelas telefonā. Tāda pati programma esot tikusi uzstādīta arī telefonā, ko El Čapo izsniedza savai mīļākajai Agustinai Kabanillasai Akostai. Kad Rodrigess aģentiem pastāstīja par uzstādīto programmatūru, FIB izdevās iegūt sūtītos ziņojumus un izmantot pret Gusmanu viņa iekāri un paranoju.

Pat mafiozo Džonam Goti, kura sarunas ierakstīja FIB, nenācās noskatīties, kā viņa privātā dzīve tiek izķidāta visas pasaules priekšā.

Vienā no tiesā apspriestajām ziņām Gusmans liek sievai paslēpt viņa ieročus, jo domā, ka pie mājas durvīm ir policija. Citā "melni" pajoko par meitu: "Mūsu Kiki ir bezbailīga. Es viņai iedošu "AK-47", lai varam kopā izklaidēties."

Īsziņās atklājās, ka Gusmana mīļākajai Akostai (kura, spriežot pēc fotogrāfijām, ir ārkārtīgi līdzīga El Čapo sievai) esot bijušas spēcīgas aizdomas, ka Gusmans viņu izspiego. Kādā ziņojumā viņa draudzenei rakstīja, ka ar neuzticību raugoties uz narkobarona dāvinātajiem "BlackBerry" telefoniem, jo "viņš var izsekot to atrašanās vietu".

Citā īsziņā viņa liek noprast, ka atklājusi mīļākā spiegošanu. "Es esmu daudz gudrāka par viņu," raksta Akosta.

Karteļa IT speciālists Rodrigess tika izsaukts liecināt. Viņš pastāstīja, ka Gusmans esot licis spiegošanas programmu instalēt 50 dažādos telefonos. Narkobarons esot atstājis iespaidu, ka ir apsēsts ar citu cilvēku uzraudzīšanu un izspiegošanu.

Gusmans gandrīz ik dienas Rodrigesam zvanījis ar jautājumiem par programmu, kas ļāva Gusmanam datorā redzēt visu "inficēto" tālruņu sūtītās ziņas un atrašanās vietu. Pēc laika datu bija tik daudz, ka Gusmans lika vienam no saviem darbiniekiem reizi dienā atskaitīties par svarīgāko.

Reiz Gusmans esot licis Rodrigesam telefonos uzstādīt rīku, kas attālināti ļauj piekļūt un slepus ieslēgt mikrofonu. Gusmans esot zvanījis uz "īpašajiem" telefoniem un pēc sarunas ieslēdzis mikrofonu, lai dzirdētu, ko par viņu runā aiz muguras.

Vēlāk ar telefonu izspiegošanu vien bija par maz. Rodrigess liecināja, ka vienā no slēptuvēm Sjerramadres kalnos narkobarons esot jautājis, cik ilgs laiks vajadzīgs, lai līdzīgu programmu uzstādītu datorā. Kompānijā bija sieviete, kura bija paņēmusi līdzi savu datoru. Kad Rodrigess atbildēja, ka tas aizņemtu apmēram trīs minūtes, Gusmans lika viņam uzstādīt programmu sievietes datorā. 

"El Čapo novērsa sievietes uzmanību, un es datorā instalēju spiegošanas programmu," atzina Rodrigess.

Ņujorkā notiekošajā prāvā karteļa "grāmatvedis" liecinājis par narkobiznesa aizkulisēm, un savulaik par Sinaloa narkokarteļa mantinieku uzskatītais Visente Sambada Niebla nostājās pret El Čapo. Tiesas zālē arī izskanējuši stāsti par Gusmana krāšņo uzdzīvi 90.gadu kokaīna buma laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu