Viedtālruņu ražotāji piedzīvojuši "sliktu gadu"; analītiķi prognozē atgūšanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cilvēki fotografē debesis
Cilvēki fotografē debesis Foto: AFP / Scanpix

Viedtālruņu tirgus visā pasaulē pērn kļuva šaurāks, no kā visvairāk cieta divi lielākie tirgus spēlētāji - “Apple” un “Samsung”. Tomēr 2019. gads speciālistu ieskatā būs kā atgūšanās gads. Strauji pārdošanas rezultātu kāpumi nav gaidāmi, taču patērētāju interese par jaunākajiem tālruņu modeļiem pieaugs, vēsta “CNN Business”.

2018. gads iezīmēja vispārēju kritumu viedtālruņu pārdošanas rezultātos. Izpētes kompānija “Canalys and Counterpoint” aprēķinājusi, ka vidējais kritums veido vienu procentu, bet cita finanšu analītikas firma IDC norāda, ka kritums pārsniedzis trīs procentu atzīmi.

Pārdošanas apjomu kritums galvenokārt noticis pasaulē lielākajā viedtālruņu tirgū – Ķīnā, kur tirdzniecības apjomi kritušies pēdējos divus gadus. Pērn mobilo tālruņu tirgus apjomi Ķīnā samazinājušies par gandrīz desmito daļu, kas saistāms ar ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, kā arī valūtas vērtības kritumu un tirdzniecības konfliktu ar ASV.

“Canalys and Counterpoint” analītiķis Toms Kengs sacīja, ka “2018. gads viedtālruņu ražotājiem bija slikts, taču šis gads būs labāks. Pirmā gada puse turpinās būt neskaidra un vāja, bet gada otrajā pusē sagaidām, ka situācija kļūs labāka”.

Kengs norāda, ka atgūšanos viedtālruņu tirgū veicinās patērētāju atteikšanās no “podziņtelefoniem” par labu pārejai uz viedtālruni.

Lai arī situācija Ķīnas tirgū turpinās būt sarežģīta, sagaidāms, ka ievērojams pieaugums var būt gaidāms tādos tirgos kā Indijā un Āfrikā, kur viedtālruņu lietotāju skaits ir relatīvi neliels.

“Šie tirgi turpinās augt, paplašināt viedtālruņu tirgus apjomu, kas globāli iezīmēs nelielu, bet stabilu kāpumu tālruņu tirdzniecības apjomos,” sacīja analītiķis Mo Džia.

Daudz gan kas ir atkarīgs no potenciālā tirdzniecības kara starp Ķīnu un ASV. Neziņa par nākotni jau sāpīgi ietekmējusi abas puses – gan ASV uzņēmumu “Apple”, gan Ķīnas kompānijas “Huawei” un ZTE. Ja izdosies panākt vienošanos par jauniem tirdzniecības noteikumiem starp abām lielvalstīm, tad lieli satricinājumi viedtālruņu ražošanā un pārdošanā nav gaidāmi.

Tomēr, runājot par Ķīnu, šīs valsts lielie uzņēmumi - “Huawei”, “Xiaomi”, “Oppo” un “Vivo” varētu iegūt lielāku tirgus daļu visā pasaulē, ņemot vērā, ka “Apple” un “Samsung” tirgus daļas ir mazinājušās.

Tas tiek skaidrots, ka patērētāji meklē iespējas, kā iegādāties telefonus ar labākām specifikācijām par pēc iespējas zemāku cenu, kā arī, šie tālruņi ir plašāk pieejami vietās, kur pagaidām nav daudz viedtālruņu lietotāju, piemēram, Indijā. Tieši tādēļ gaidāms, ka abu lielāko tirgus spēlētāju cīņa pret Ķīnas ražotājiem turpināsies arī šogad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu