Latvijas Zemnieku savienība iebilst pret mehānisku pašvaldību skaita samazināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis
Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) ir pret mehānisku pašvaldību skaita samazināšanu, informē LZS birojs.

Trešdien, 9. janvārī LZS valdes sēdē tika skatīts jautājums par administratīvi teritoriālo reformu, kura, veidojot Krišjāņa Kariņa valdību, ir izvirzīta kā viena no prioritātēm, un kamdēļ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") paudis apņemšanos samazināt pašvaldību skaitu vismaz uz pusi.

"Mehāniska pašvaldību skaita samazināšana nedrīkst būt pašmērķis un tā nav nekāda reforma. Prakse "griezt", "samazināt" bez funkcionāla izvērtējuma noved pie sekām, ka iedzīvotājam netiek sniegts kvalitatīvs pakalpojums, vai tas netiek sniegts vispār," uzsvēra LZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis

LZS valdes locekļu ieskatā jebkurai administratīvi teritoriālajai reformai ir jābalstās uz daudzpusīgu ekonomisku analīzi, iedzīvotāju viedokļa uzklausīšanu un tikai ar pavēļu došanu no augšas un mehānisku pieeju reformas īstenošanā, tā ir lemta neveiksmei un iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanai reģionos.

Pašvaldībām savas funkcijas jāīsteno savu iedzīvotāju labā, jo tās uz vietas vislabāk redz, kādi pakalpojumi iedzīvotājiem ir nepieciešami, uzskata LZS.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Pūce pēc apstiprināšanas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā plāno teju uz pusi samazināt pašvaldību skaitu.

Pūce norādīja, ka administratīvi teritoriālā reforma ir ne tikai "Attīstībai/Par!", bet visas valdības viens no galvenajiem uzdevumiem. Pūces ieskatā, minimālais reformas uzdevums ir to pašvaldību apvienošana, kuras jau tagad neatbilst likuma prasībām iedzīvotāju skaita dēļ. Patlaban no 119 pašvaldībām 57 neatbilst administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajam iedzīvotāju skaitam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu