Sarukušas Āfrikas turīgāko iedzīvotāju bagātības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

2018. gads nesis dažādus ekonomiskus satricinājumus visā pasaulē, kā piemēram, akciju cenu kritumu pasaules biržās un vairāku valstu valūtas vājināšanos. Šos faktorus uz savas ādas jutuši arī bagātie. Izdevums “Forbes” vēsta, ka miljardieru skaits Āfrikā sarucis no 24 pērnā gada sākumā līdz 20, bet citu kontinenta bagātāko cilvēku turība ievērojami mazinājusies.

Bagātākais cilvēks Āfrikā ir nigēriešu biznesa magnāts Aliko Dangote, kura īpašumu vērtība novērtēta deviņos miljardos eiro. Tas gan ir par gandrīz diviem miljardiem mazāk nekā gadu iepriekš. Turības samazināšanos izraisīja viņa vērtīgākā uzņēmuma “Dangote Cement” akciju vērtības kritums par 20%.

Otrs bagātākais cilvēks Āfrikā arī ir nigērietis – biznesmenis Maiks Adenuga, kura īpašumu vērtība pagājušajā gadā pieauga par 4,6 miljardiem eiro. Viņš ir vienīgais Āfrikas miljardieru pārstāvis, kurš var lepoties ar tik lielu īpašumu vērtību pieaugumu. Tagad Adenugas bagātība mērāma astoņus miljardos eiro.

Āfrikas bagātāko cilvēku trijnieku noslēdz Dienvidāfrikas dimantu ieguves biznesa pārstāvis Nikijs Openhaimers, kura bagātības daudzums mazliet samazinājās, un pašlaik ir 6,3 miljardu eiro lielas.

Tomēr miljardieru saraksts ir samazinājies par četriem – strauju īpašumu vērtības samazinājumu piedzīvoja trīs nu jau bijušie miljardieri no Dienvidāfrikas un viens no Ēģiptes.

20 Āfrikas miljardieru vidū ir arī divas sievietes – Angolas eksprezidenta meita Izabella dos Santosa un naftas lauku īpašniece Folorunšo Alakija no Nigērijas. Arī viņu bagātības pērn sarukušas. Dos Santosas bagātības novērtētas divos miljardos eiro, kas ir par 400 miljoniem mazāk nekā pērn. Savukārt Alakijas bagātības sāpīgu sitienu saņēma no krītošajām naftas cenām, kas samazināja arī viņas pārvaldīto naftas ieguves lauku vērtību.

“Forbes” norāda, ka nabadzīgākajā pasaules kontinentā lielo biznesu vērtības kritums ietekmē ne tikai bagātniekus, bet arī parastos iedzīvotājus, kuri strādā miljardieru pārvaldītajos uzņēmumos. Strauji krītoties uzņēmuma vērtībai, nereti tiek pieņemts lēmums samazināt strādnieku algas, kas ietekmē jau tā nelielos iedzīvotāju ienākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu