Pētījums: cilvēkiem ar lieko svaru ir mazākas smadzenes (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Jau sen ir noskaidrots, ka vēdera tauki var īpaši kaitēt sirds veselībai, tomēr jaunā pētījumā noskaidrots, ka sirds nav vienīgais liekā svara upuris – cieš arī smadzenes.

Lielbritānijas zinātnieki atklāja, ka cilvēkiem ar lieko svaru un augstu vēdera tauku līmeni vidēji ir nedaudz mazākas smadzenes nekā tiem , kuriem ir veselīgs ķermeņa svars. Vēdera tauku līmenis ir īpaši saistīts ar pelēkās vielas līmeni smadzeņu audos, kur atrodas nervu šūnas.

“Pētījumā mēs apskatījām cilvēku grupu, kuri cieta no liekā svara, īpaši vēdera rajonā. Atklājās, ka vēdera tauki ir saistīti ar smadzeņu izmēru,” teica pētījuma autors Marks Heimers.

Savukārt smadzeņu izmēra samazināšanās ir saistīta ar paaugstinātu vecuma vājprāta un atmiņas pasliktināšanās risku.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Neurology”, lai arī pastāv saikne starp vēdera taukiem un smadzeņu izmēru, tomēr nav pierādīts, ka vēdera tauku pieauguma rezultātā smadzenes proporcionāli samazinās. Pastāv teorija, ka cilvēki ar mazāku pelēkās vielas daudzumu atsevišķos smadzeņu reģionos ir paaugstināta liekā svara riska priekšā.

Bīstamie tauki

Vēdera tauki, kas tiek dēvēti arī par viscerālajiem taukiem, ir tauki, kas atrodas dziļi vēdera dobumā. Tie cilvēka veselībai kaitē daudz vairāk nekā zemādas tauki. Pētījumos pierādīts, ka viscerālie tauki ir saistīti ar lielāku sirds slimību, diabēta, paaugstināta asinsspiediena un pāragras nāves risku.

Dažos iepriekšējos pētījumos arī atklāta saikne starp viscerālajiem taukiem un smadzeņu izmēru, tomēr šie pētījumi bija pārāk mazi un nenozīmīgi.

Jaunajā pētījumā savukārt pētnieki izanalizēja informāciju, kas iegūta no vairāk nekā 9600 cilvēkiem, kas dzīvoja Lielbritānijā. Visi dalībnieki bija vidēji 55 gadus veci. Tika izmērīts visu dalībnieku viscerālo tauku līmenis un salīdzināts ar smadzeņu masu.

Atklājās, ka cilvēkiem ar paaugstinātu viscerālo tauku līmeni ir mazāka smadzeņu masa nekā tiem, kuriem ir veselīgs svars.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu