Ašeradens iztur uzticības balsojumu; par demisiju balso KPV LV un Saskaņa (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Arvils Ašeradens
Arvils Ašeradens Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima ceturtdien noraidīja "Saskaņas" deputātu iesniegto pieprasījumu par neuzticības izteikšanu ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (JV).

Pats Ašeradens "KPV LV" šodienas aktivitātes Saeimā attiecībā uz JV politiķiem nesaista ar jaunās valdības veidošanas procesu, bet to uztver kā vērtējumu aizejošajam Ministru kabinetam.

Vaicāts par Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) vērtējumu "KPV LV" paustajam atbalstam Ašeradena atbrīvošanai no amata, JV preses sekretārs Sandris Sabajevs informēja, ka Kariņš šodien atturēsies no komentāru sniegšanas, bet atbildēs uz jautājumiem piektdien, 11. janvārī, kad būs noslēgusies topošo valdību veidojošo partiju pārstāvju tikšanās.

"KPV LV" deputāti šodien balsoja par Ašeradena kā ekonomikas ministra atbrīvošanu no amata, kā arī iesniedza pieprasījumu ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV) par Ārlietu ministrijas rīcību. Tāpat "KPV LV" pārstāve parakstījusi priekšlikumu par virzību uz obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu jau pavasarī.

Ašeradens aģentūrai LETA pauda, ka "KPV LV" rīcība skaidrojama ar viņu iebildumiem pret OIK. Viņš norādīja, ka ir piedāvājis OIK atcelšanu veikt trīs gados, savukārt, ja "KPV LV" piedāvā citu tiesisku risinājumu, tad var "doties uz priekšu" arī ar šīs partijas piedāvājumu.

"KPV LV" balsojumu pret viņu Ašeradens vērtē kā atsevišķu jautājumu - kā vērtējumu aizejošajai valdībai. Savukārt jaunās valdības veidošana ir cits, nesaistāms jautājums un pašlaik notiek darbs pie tās deklarācijas jeb darāmo darbu apkopojuma izveidošanas, skaidroja politiķis.

Politiķis arī pauda, ka pēc šodienas balsojuma ir izveidojusies ļoti interesanta situācija, jo viņš ir vienīgais aizejošās valdības ministrs, kurš esot saņēmis jaunās, 13. Saeimas uzticību

Par Ašeradena demisiju nobalsoja deputāti no pieprasījumu iesniegušās "Saskaņas" frakcijas, kuriem piebalsoja "KPV LV" frakcija un deputāte Inguna Rībena (VL-TB/LNNK), kopā savācot 35 balsis. Pret Ašeradena demisiju nobalsoja 53 depurtāti, bet Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) balsojumā atturējās.

"KPV LV" un "Jaunā vienotība", kuras līderis ir Ašeradens, risina sarunas par iespējamu kopīgu strādāšanu nākamajā koalīcijā, tomēr "KPV LV" vēl nav devusi pavisam skaidru atbildi, vai un cik daudz tās deputāti balsos par JV pārstāvja Krišjāņa Kariņa veidotās valdības apstiprināšanu.

Demisijas pieprasījums tika iesniegts saistībā ar Saeimas iepriekš atbalstīto pieprasījumu Ašeradenam par Ekonomikas ministrijas (EM) īstenotās subsidētās elektroenerģijas valsts atbalsta shēmas un EM rīcības tiesiskumu un likumību.

Šodien pēc iepriekš Saeimas pieņemta pieprasījuma atskaiti sniedza arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Pieprasījums tika iesniegts par darba grupas OIK maksājumu sistēmas atcelšanai noteikto darba uzdevumu. Politiķis akcentēja, ka nedz viņš, nedz pārējā valdība nav mainījusi domas, ka pašreizējā OIK sistēma ir neloģiska, netaisnīga un atceļama. Politiķis arī pauda gandarījumu, ka Saeima šodien nobalsoja par nepieciešamā regulējuma sagatavošanu OIK atcelšanai jau pavasarī.

Balsojuma rezultāti:

Foto: Saeima

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka ne mazāk kā desmit deputāti var rakstveidā iesniegt pieprasījumus Ministru kabineta locekļiem. Pieprasījumu komisija divu nedēļu laikā izskata pieprasījumu un iesniedz Prezidijam atzinumu par to. Pieprasījumu komisija var atzīt, ka pieprasījums ir pieņemams, daļēji pieņemams vai noraidāms. Par pieprasījuma pieņemšanu vai noraidīšanu lemj Saeima.

Ne mazāk kā desmit deputāti vai Pieprasījumu komisija var iesniegt arī lēmuma projektu sakarā ar pieprasījumu par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam, Ministru prezidenta biedram vai ministram.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu