ASV apcietināts naftas kompāniju kukuļošanas skandālā aizdomās turētais

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

ASV apcietināts brazīlietis Luiss Eduardu Loureiru Andradi, kuram draud apsūdzības par kukuļu došanu Brazīlijas valsts kontrolētās naftas kompānijas "Petroleo Brasileiro" ("Petrobras") amatpersonām energoresursu tirgotāja "Vitol Group", Šveices dabas resursu un izejmateriālu tirdzniecības uzņēmuma "Glencore" un vēl vairāku citu nozīmīgu naftas tirdzniecības kompāniju uzdevumā.

Andradi ASV ticis aizturēts 20.decembrī un atrodas apcietinājumā. Brazīlija pieprasījusi viņa izdošanu.

Viņam Brazīlijā izvirzītas apsūdzības par darbošanos kā "Vitol" augstākā līmeņa amatpersonu starpniekam, lai nodotu kukuļus "Petrobras" amatpersonām apmaiņā pret uzņēmuma nodrošinātiem darījumiem.

Amatpersonas norāda, ka Andradi šādus pašus pakalpojumus sniedzis arī "Glencore" un citām nozīmīgām naftas tirdzniecības kompānijām, lai tās varētu noslēgt darījumus ar "Petrobras".

Šajā pašā shēmā 14.decembrī izvirzītas apsūdzības arī diviem bijušajiem naftas un metālu tirdzniecības grupas "Trafigura" vadītājiem.

Izmeklētāji vēsta, ka šajās lietās doti kukuļi vismaz 2,85 miljonu ASV dolāru (2,5 miljonu eiro) apmērā.

Šīs lietas ir daļa no 2014.gadā sāktās izmeklēšanas saistībā ar korupciju "Petrobras". Šīs izmeklēšanas un tiesas prāvu dēļ Brazīlijā savus amatus jau zaudējuši vairāki ietekmīgi uzņēmēji un politiķi.

"Vitol Group" Latvijā kontrolē uzņēmumus "Latvijas kuģniecība", LSC, VNT, "LatRosTrans", "Ventspils nafta" un "LASCO Investments".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu