Hodžess: ASV un Ķīnas konflikta gadījumā Eiropai būs pašai jāatvaira Krievijas draudi (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ASV armijas komandieris Eiropā, atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess prognozē, ka nākamo desmit gadu laikā starp ASV un Ķīnu varētu izcelties bruņots konflikts un Eiropai būs jāspēj pašas spēkiem atvairīt Krievijas draudus.

"Es uzskatu, ka mēs esam ceļā uz konfliktu ar Ķīnu," intervijā ziņu aģentūrai BNS vizītes laikā Viļņā sacīja Hodžess. Viņš norādīja, ka pirms pāris mēnešiem devis šim scenārijam 15 gadus, bet tagad uzskata, ka nepaies pat desmit gadi.

Hodžess atzina, ka pašlaik Savienotās Valstis nespētu cīnīties militārā konfliktā Klusajā okeānā un vienlaicīgi turpināt atvairīt Krievijas draudus.

"Tādēļ Eiropas pīlāram - ar Amerikas piedalīšanos, bet Eiropas pīlāram - jābūt pietiekami stipram, lai turpinātu atvairīt Krieviju," sacīja atvaļinātais ģenerālleitnants.

Hodžess uzskata, ka Lietuvai nākamos piecus gadus vislielākos potenciālos riskus radīs Baltijas valstu atkarība no Maskavas enerģētikas jomā un kiberuzbrukumi.

Viņaprāt, incidents Kerčas šaurumā parāda, ka Krievija cenšas pakļaut savai kontrolei visu Azovas jūru un Melno jūru.

Hodžess bija ASV armijas komandieris Eiropā no 2014.gada līdz 2017.gadam. Viņš patlaban strādā Vašingtonā bāzētajā Eiropas Politikas analīzes centrā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu