Visumā atkal uztverti mistiski radio signāli (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Tālu ārpus Piena Ceļa galaktikas otro reizi vēsturē zinātnieki novērojuši un ierakstījuši mistiskus atkārtotus radioviļņus, vēstīts jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, rakstīts, ka šie radioviļņi ir tikai milisekundi īsi uzplaiksnījumi. Lai arī kosmosā tas nav nekas neparasts, tomēr šī ir tikai otrā reize, kad šādi radioviļņi atkārtojas.

Mistērija, kas ieskauj šos radioviļņus, joprojām nav kliedēta, daudzus pavedinot domāt, ka signālus raida kāda augsti attīstīta ārpuszemes dzīvība.

Pirmais signāls, kas nodēvēts par “FRB 121102”, tika uztverts 2015. gadā, bet 2018. gadā tika atklāts, ka šie signāli izdala ārkārtīgi lielu daudzumu enerģijas.

Jaunais radio signāls nodēvēts par “FRB 180814.J0422+73” un tika uztverts sešas reizes no vienas un tās pašas vietas, kas atrodas aptuveni 1,5 miljardus gaismas gadu lielā attālumā no Zemes.

Lai arī šis jaunais atklājums neatrisina lielāko mistēriju, kas ieskauj šos signālus, tomēr pētnieki cer, ka drīz izdosies ierakstīt vēl kādus atkārtojošos signālus, kas beidzot ļaus uzzināt to izcelsmi.

“Šie signāli liecina, ka aiz tiem slēpjas kaut kas lielāks. Jo vairāk mēs uztveram šos signālus, jo lielāka iespēja atrast to izcelsmi,” teica astrofiziķe Ingrīda Steirsa.

Viena hipotēze ir tāda, ka signālus izraisa spēcīgs astrofizikas fenomens.

Pirmā radio signāla, kas atkārtojās, frekvence bija 700 megaherci, bet daži no jaunajiem signāliem bija 400 megahercu zemi.

“Mēs tagad zinām, ka avoti var radīt zemas frekvences radioviļņus, kas pēc tam var atstāt savu vidi un līdz Zemei nokļūt pārāk neizkaisīti. Tas mums kaut ko māca par dažādām vidēm un avotiem,” skaidroja pētnieks Toms Landekers.

Atšķirīgās signālu frekvences liecina, ka signālu avots ir dažāds. Astronomu komanda uzskata, ka tos raida kāds spēcīgs astrofizisks objekts.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu