Studiju kredītu apjoms ASV sasniedz 1,5 triljonus; brīdina par iespējamām sekām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV studentu parādi 2018. gadā sasnieguši jaunus rekordus. Studiju kredītu apjoms ASV atpaliek vien no hipotekāro kredītu jomas. Kopumā kredītu studijām ASV ņēmuši vairāk nekā 44 miljoni jauniešu, un kopējais studentu parāds sasniedz 1,5 triljonus dolāru, kas ir rekordliels skaitlis, vēsta “Deutsche Welle”.

Lielāka summa, ko aizņēmušies ASV iedzīvotāji, ir par hipotekārajiem kredītiem. Studiju izmaksas lielākajās ASV univeristātēs ir milzīgas, un tās var pārsniegt pat simts tūkstošus dolāru.

Vācu medijs raksta par kādu sabiedrības veselības programmas studenti Vašingtonā, kura ieguvusi maģistra grādu. Par bakalaura grāda iegūšanu viņa samaksājusi 15 tūkstošus dolāru (13 tūkstošus eiro), bet par maģistra studijām – vēl 100 tūkstošus dolāru (aptuveni 87 tūkstošus eiro). Pašlaik viņa trīs gadus strādā sabiedrības veselības projektu organizācijā, un pēc trim nostrādātiem gadiem no studiju kredīta dzēsti 20 tūkstoši dolāru.

2018. gada jūnijā Federālu rezervju veiktajā pētījumā secināts, ka nepieciešamība pēc studiju kredīta bija 42% ASV studentu. 20 gadus veco studentu vidū vidējais parāds veidoja vismaz 25 tūkstošus dolāru (aptuveni 22 tūkstošus eiro).

Tiem studentiem, kuri studijas sāka 2016. gada vasarā un ņēma tām kredītu, pašlaik kredītsaistības varētu būt aptuveni 37 tūkstoši dolāru.

“Arvien vairāk jauniešu dodas studēt, un arvien vairāk cilvēkiem ir jāaizņemas. Tā nav laba zīme, bet jaunieši vēlas iegūt labu izglītību,” saka ASV Izglītības departamenta direktors Džons Fensmits.

Šī gada rudenī studējošo skaits ASV sasniedza 20 miljonus. Jaunieši saprot, ka laba izglītība ir nepieciešama, jo no 2020. gada vismaz 60 procentos darba piedāvājumu minimālā prasība izglītībā būs bakalaura grāds.

Vidējais maksājums, kas ik mēnesi jāveic studentiem ASV, ir 350 dolāru (305 eiro). Ņemot vērā, ka studentiem nav vērā ņemamu ienākumu studiju laikā, studiju kredīts tiek ņemts uz vismaz desmit gadiem.

Par pieaugošajiem studentu parādiem satraukumu pauž finanšu analītiķi, kuri atgādina par 2008. gada ekonomisko krīzi, kad miljoniem cilvēku nespēja atmaksāt par nekustamo īpašumu paņemtos kredītus.

Ja esošie studenti masveidā nespēs atmaksāt kredītus, arī tādā gadījumā var rasties krīzes situācija, jo galvenais aizdevējs ir valsts.

ASV finanšu analītiķi norāda, ka studentu milzīgie kredīti jau pašlaik ir liela problēma ASV ekonomikai. Ilgtermiņā raugoties, pirmos gadus pēc studiju pabeigšanas jaunieši velta kredīta atmaksai, līdz ar to viņu pirktspēja ir visai ierobežota.

“Jo vairāk aug studentu kredītu slogs, jo vairāk tas ierobežo ekonomisko izaugsmi nākotnē,” brīdina Federālo rezervju pārstāvis Džeroms Povels.

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas laikā pastāvēja palīdzības programma tiem augstskolu absolventiem, kuri strādāja valsts iestādēs. Viņi tika atbrīvoti no studiju kredīta, bet Donalda Trampa administrācija vēlas izbeigt šo programmu. Jau pašlaik vairāk nekā 99% pieprasījumu izbeigt studiju kredītu ir noraidīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu