Lielbritānija uz kara zonām plāno sūtīt tārpus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kāpuri.
Kāpuri. Foto: pixabay.com

Zināms, ka tārpi var būt pretīgi un glumi, tomēr, kā izrādās, tie var būt arī labi ārsti. Tieši tāpēc Lielbritānijas valdība gatavojas tārpus nosūtīt uz tādām kara nomocītām vietām kā Sīrija, Jemena un Dienvidsudāna, vēsta "The Telegraph".

Kad gaļas mušu kāpuri nonāk saskarē ar ievainojumu, tie sāk darboties un, apēdot atmirušos audus, palīdz brūcei saglabāties tīrai.

Šis visai šaušalīgais ārstēšanas veids patiesībā nav nekāds jaunums, proti, tārpi brūču dziedēšanā tika izmantoti jau senos laikos. Piemēram, tārpus, lai iztīrītu ievainojumus, izmantoja jau Austrālijas aborigēni. Savukārt Pirmajā pasaules karā tārpi bija izplatīts ārstēšanās veids tranšejās.

Arī mūsdienās šī terapija var palīdzēt cilvēkiem izvairīties no infekcijas. 250 tūkstošus dolāru vērtais projekts varētu cilvēkiem ļaut izvairīties no amputācijām.

"Cilvēki, kas dzīvo kara zonās, joprojām bieži mirst no ievainojumiem, kas principā ir viegli ārstējami, ja ir pieejami attiecīgie līdzekļi," izdevumam "The Telegraph" teica Lielbritānijas amatpersona Penija Mordaunta.

Lai realizētu šo projektu, Lielbritānijai attiecīgajos reģionos būs nepieciešams uzcelt lazaretes, kurās tad arī varētu glabāt kāpurus. Kad mušu oliņas ir izdētas, tās tiek sterilizētas un divas dienas inkubētas. Kad kāpuri ir izšķīlušies, tie tiek uzlikti uz ievainojuma vai arī ievietoti īpašos biomaisiņos, kas tiek aptīti ap brūci.

Sterilie kāpuri ir ļoti derīgi vietās, kur ir limitēta piekļuve medikamentiem. Tie var izēst visus atmirušos un bojātos audus no ievainojuma un iztīrīt brūci daudz efektīvāk nekā ķirurgi.

Tiesa, lai izvairītos no dažādu slimību izplatības, kāpurus nevar lietot atkārtoti, tāpēc lauka klīnikās būs nepieciešami arī īpaši konteineri, kur likt izlietotos, tomēr, ja arī kāds izbēgs, tā nebūs liela problēma, jo tie tiek sterilizēti arī pēc procedūras.

Ja šis projekts izdosies, lazaretēs gada laikā būs pietiekams daudzums kāpuru, lai ārstētu 250 pacientus dienā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu