Britu zemnieki brīdina par katastrofālām sekām, ja "Brexit" notiks bez vienošanās (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Britu fermeris
Britu fermeris Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas aiziešana no Eiropas Savienības bez vienošanās ar Briseli var radīt katastrofālas sekas Apvienotās Karalistes pārtikas nozarei, brīdinājuši zemnieku asociāciju pārstāvji. Četras zemnieku apvienības aicinājušas politiķus rīkoties, lai izšķirīgajā balsojumā nākamnedēļ tiktu pieņemta vienošanās ar Briseli, vēsta “Independent”.

Zemnieku apvienību pārstāvji norāda, ka “Brexit” bez vienošanās var atstāt nopietnas sekas uz importa jomu, kas savukārt izraisīs ievērojamu pārtikas sadārdzinājumu patērētājiem. Netiek izslēgta iespēja, ka pārtikas piegāde veikaliem būs traucēta.

Bez vienošanās “Brexit” gadījumā Lielbritānija varēs eksportēt uz Eiropas Savienību gaļas produktus par augstiem muitas tarifiem – paredzams, ka liellopu gaļai noteiks 65%, bet vistas gaļai – 27% muitas tarifu. Fiskālās izpētes institūta pētījums gan liecina, ka muitas tarifiem būs neliela ietekme uz cenām, jo Lielbritānijas iekšējā tirgus resursi ir pietiekami, lai aizstātu iepriekš importētās preces.

Tomēr zemnieki brīdinājuši, ka atbalstot “Brexit” bez vienošanās,

iespējams ievērojams ievērojams cenu kāpums, kā arī tirgus atvēršana zemas kvalitātes standartu pārtikas ražotājiem. Pastāv bažas, ka tirgū nonāks hlorētā ūdenī mazgāta vistas gaļa, kā arī hormoniem pildīta liellopu gaļa.

Zemnieku apvienības nosūtījušas kopēju vēstuli parlamentam, kurā teikts: “Brexit ir pirmā reize vairāku gadu desmitu laikā, kad politiķiem ir tieša atbildība, vai nācija būs pienācīgi paēdusi. Ir patiesi lieli riski, ka Lielbritānijas izstāšanās radīs smagas sekas importa un eksporta samazināšanās dēļ. Fermām būs jācīnās par izdzīvošanu, kamēr zemas kvalitātes pārtikas ražotāji varēs dzīvot zaļi. Šī nav runa tikai par pārtikas apgādi, bet gan par politiķu rūpēm par Lielbritānijas laukiem un iespējams, vēsturisku politisku kļūdu”.

Lielbritānijas vienošanās ar Briseli paredz, ka tiks saglabāti iepriekš noslēgtie tirdzniecības līgumi, un Lielbritānija līdz 2020. gada 31. decembrim turpinās darboties Eiropas Savienības muitas ūnijā un kopīgajā tirgū. Tādējādi uzņēmējiem un pārtikas ražotājiem būs laiks, lai veiktu nepieciešamos pārkārtojumus.

Savukārt, Lielbritānijas parlamentam noraidot vienošanos ar Briseli, pēc 29. marta Eiropas Savienības un Lielbritānijas tirdzniecības attiecības būs jāveido pēc Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem, kas savukārt paredz daudz augstākus muitas tarifus un citas izmaksas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu