Padomi, kā šogad dzīvot ekoloģiskāk (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Ekoloģija un ilgtspējība mūsdienu komerciālisma laikmetā ir visai vitāls temats – izšķērdība un pārlieku lielā resursu izmantošana un izmešana veicina pamatīgu dabas piesārņojumu, kas savukārt rada dzīvošanai nepiemērotu ekosistēmu nākamajām paaudzēm. Piesārņošanas samazināšana ir veids, kā varam ievērojami palēnināt šo procesu. Lūk, idejas, kā šogad dzīvot dabai draudzīgāk.

Papīra dvieļu vietā lupatiņas

Atteikšanās no papīra dvieļiem ir viegli paveicams uzdevums, kas ievērojami samazinās atkritumu daudzumu, ietaupīs naudu un saudzēs dabu. Papīra dvieļu vietā izmanto auduma lupatiņas no kokvilnas vai liniem. Sagatavo vairākas tīras lupatas un novieto tās virtuves atvilktnē. Pēc vairākām lietošanas reizēm izmazgā lupatas veļasmašīnā un izmanto atkal.

Foto: Unsplash

Atsakies no plastmasas maisiņiem

Tā vietā, lai veikalā noplēstu plastmasas maisiņu no ruļļa, izvēlies dārzeņus un augļus likt auduma maisos. Savukārt pēc iepirkšanās iegādātos produktus liec auduma somā vai maisā, kas palicis pāri no iepriekšējām veikala apmeklējuma reizēm. Mājās plastmasas maisiņus aizstāj ar bišu vaska ietinamajām lupatiņām vai silikona maisiņiem.

Nemet pārtikas atliekas kopējos atkritumos

Teju 50% no visiem atkritumiem ir tieši organiskie atkritumi, kurus var kompostēt un izmantot dārza mēslošanai. Iegādājies speciālu atkritumu tvertni ar vāku, kurā izmest organiskos atkritumus – augļu un dārzeņu mizas, olu čaumalas, sēklas vai augļu kauliņus. Estētiem noderēs modernās organisko atkritumu tvertnes ar koka korpusu un metāla iekšpusi un vāku.

Foto: Unsplash

Nomaini ūdens krānus un dušas uzgaļus

Dažkārt mēs pat neapzināmies, cik daudz dušas patiesībā patērē ūdeni, nemaz nerunājot par tualetes podu vai veļasmašīnu un trauku mašīnu. Iedzīvotāji ASV ik dienas vidēji dušā pavada astoņas minūtes, kuru laikā ik minūti aiztecina teju sešus litrus ūdens. Nomainiet jaucējkrānus un dušas uzgaļus pret ūdens krāniem ar aeratoru - tie sajauks ūdeni ar sīkiem gaisa burbulīšiem, tāpēc ūdens plūsma nemainīsies, bet ūdens patēriņš būs mazāks.

Sasaldē neapēsto pārtiku

Globāli teju 30 līdz 40% no saražotajiem pārtikas produktiem tiek izmesti. Lai šajā gadā samazinātu izmestās pārtikas daudzumu, sautējumus, dārzeņus, arī sacepumus glabā nevis ledusskapī, bet saldētavā. Ievieto pārtikas produktus silikona maisiņos vai plastmasas kārbās un liec tos saldētavā. Pēc tam sasaldēto pārtiku uzsildi cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī.

Foto: Unsplash

Atsakies no pārtikas plēves

Pārtikas plēve ir efektīvs rīks, lai saglabātu pārtikas produktus ilgāk svaigus, tomēr plastmasas plēvei ir vairākas labas alternatīvas. Pārtikas plēves vietā izvēlies stikla traukus ar vāku, savukārt sieru, augļus un dārzeņus var ietīt bišu vaska lupatiņā, bet maizi ielikt tīrā linu vai kokvilnas maisā. Ja pārtiku glabā bļodās vai kārbās, parocīgs izgudrojums ir silikona izstiepjamie vāciņi, kurus pārvelc pār trauku.

Žāvētāja vietā slapjo veļu žāvē uz auklas

Ietaupi naudu uz elektrību un veļas žāvētāja uzturēšanu, tā vietā izvēlies apģērbu žāvēt kā sendienās – uz veļas auklas. Ja mājoklī ir samērā maz vietas, daļu apģērba žāvē uz drēbju pakaramajiem.

Foto: Pixabay

Saglabā augļus un dārzeņus svaigus ilgāku laiku

Pastāv neskaitāmas metodes, kā uzturēt augļus un dārzeņus svaigus ilgāk, piemēram, garšaugu ietīšana mitrā papīra dvielī. Veikalos ir nopērkami vairāki palīgrīki, kas saglabās produktus svaigus, piemēram, speciālas kārbas, kas aizkavē pūšanu, silikona vāciņi, kas var darboties gan kā trauka vāks, gan arī kā aizsargslānis pārgrieztam gurķim, citronam, tomātam vai kādam citam produktam. Šādā veidā produkti bojāsies lēnāk un tiks radīti mazāk organisko atkritumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu